Η ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των εκκρεμοτήτων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που επιχειρείται να κλείσουν έως την ίδια ημερομηνία. Η τρόικα ακόμη βλέπει «κενό» 1 δισ. ευρώ για το 2014, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός  Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο MEGA, με την κυβέρνηση να διατηρεί – όπως είπε – τη θέση όχι νέα μέτρα και την τρόικα να προγραμματίζει την επιστροφή της στην Αθήνα την άλλη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
 
Στόχος της επιτάχυνσης είναι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου στο οποίο η Ελλάδα θέλει να παρουσιάσει, τουλάχιστον, ετοιμότητα για το πιο μεγάλο πλέγμα των εκκρεμοτήτων. Στο δημοσιονομικό πεδίο μεγάλο «ατού» κατά την κυβέρνηση είναι το πλεόνασμα με στελέχη της να κάνουν λόγο για  στοιχεία που δείχνουν ποσό ακόμη και πάνω από 812 εκατ. ευρώ που λέει ο προϋπολογισμός.
 
Οι δανειστές από την πλευρά τους, λέει το capital.gr, φέρεται να επιμένουν έστω και για κάποια μέτρα. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι ότι προτείνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στα ευγενή ταμεία αλλά και ρήτρα συμπληρωματικού προϋπολογισμού το 2014 αν υπάρχουν αποκλίσεις, σενάριο στο οποίο αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ όπως φάνηκε από την χθεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του εισηγητή του κόμματος Βουλευτή Φ. Σαχινίδη.
 

Στουρνάρας: Στο 1 δισ. η διαφορά

Στο 1 δισ. ευρώ βρίσκεται η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Mega. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την τρόικα η οποία επιστρέφει στις 2 Δεκεμβρίου στην  Αθήνα, αλλά και ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κενό. Αρνήθηκε ότι  θα υπάρξει μείωση μισθών  και συντάξεων τώρα αλλά και τους επόμενους μήνες.

Εκτίμησε ότι δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο και ότι τα  λεφτά επαρκούν έως το 2016, ενώ ερωτηθείς αν χρειάζεται νέο Μνημόνιο ανέφερε ότι η Ελλάδα για να το δεχτεί θα πρέπει να της δοθεί δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Στα διαρθρωτικά πεδία περιέγραψε την διαπραγμάτευση για τις ενδιάμεσες λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για πλειστηριασμούς, ομαδικές απολύσεις και αμυντικές βιομηχανίες. Επικαλέστηκε την ενεργοποίηση της ρήτρας ανάπτυξης η οποία με πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ οδηγεί σε μέρισμα 560 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθεί μετά από απόφαση των δύο κομμάτων. Άφησε ανοικτό και ένα παράθυρο μετά τον Ιούνιο  του 2014 να συζητήσει περί πολιτικής του ενεργοποίησης. 

Προϋπολογισμός 2014

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι  η  τρόικα δεν έχει συμφωνήσει σε όλα για τον προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για μία δύσκολη διαπραγμάτευση που μπορεί όμως να αντιμετωπίσει. Επικαλέσθηκε τις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν την ίδια εποχή πέρυσι λέγοντας ότι και το δημοσιονομικό κενό που ζητούσε η τρόικα για το 2013 «δεν θέλω καν να το θυμάμαι». 

«Δεν γέλασα με το χιούμορ του Τόμας Βίζερ για το σκι» επισήμανε λέγοντας  ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας. «Έχουμε προϋπολογισμό, οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί, δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό» ανέφερε.

Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν θα ληφθούν μέτρα μείωσης μισθών, συντάξεων και νέοι φόροι «ούτε τώρα ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούλιο». Πρόσθεσε ότι «ξεκινάμε από  πολύ  ισχυρή θέση, ξεκινάμε με πρωτογενές πλεόνασμα» έναν χρόνο πριν.

O YΠOIK είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει ομαλά η προεδρία της χώρας στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως με την ανακοίνωση των επίσημων στατιστικών της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο θα ξεκινήσει “η μεγάλη συζήτηση για το χρέος” για την οποία λόγος έγινε, είπε, και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ.

Επισήμανε ότι   η χώρα έχει προϋπολογισμό του οποίου οι στόχοι είναι ήδη συμφωνημένοι με την τρόικα. Πρόσθεσε ότι  η διαφορά με την τρόικα βρίσκεται στα μέσα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

“Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” επισήμανε, λέγοντας ότι  “εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό».

Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις είπε ότι «το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ. ευρώ”.

Στο θέμα των μέτρων αιτιολόγησε το ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις λέγοντας ότι  μόλις πριν από λίγο καιρό η τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα ανέφερε ότι η τρόικα εκτιμούσε για το 2013  πρωτογενές έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι  «ελπίζω να ζήσω το πάρτι εξόδου από το μνημόνιο» στο Eurogroup. «Δεν μασάω τα λόγια μου, είπα ότι το μνημόνιο δυστυχώς είναι το μοναδικό κείμενο»  είπε. Εκτίμησε ότι  το 2014 θα είναι μεν δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013.

Η Ελλάδα  δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και νέο δάνειο επισήμανε. “Συμφωνώ ότι δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο τώρα διότι πιστεύω ότι από το υπάρχον πρόγραμμα μέχρι το 2016 υπάρχουν χρήματα». «Η τρόικα συμφωνεί να καλυφθεί το κενό χωρίς δάνειο»  ανέφερε, λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο».

Ερωτηθείς για νέο μνημόνιο είπε «μνημόνιο για ποιο λόγο να κάνουμε; Μνημόνιο πολύ ευχαρίστως αν θέλουν να μας δώσουν δάνειο με 2,5% να πάρουμε γιατί από την αγορά δεν θα πάρουμε με 2,5% τώρα” ανέφερε.

ΥΠΟΙΚ: Ο δικαιότερος φόρος αυτός για τα ακίνητα

Μιλώντας για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ανέφερε «δεν είχαμε ελεγκτές, τώρα εκπαιδεύουμε ελεγκτές, μακάρι να είχα να στείλω στον ΣΔΟΕ». 

Υπεραμύνθηκε της νέας φορολογίας στα ακίνητα λέγοντας ότι «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος». Πρόσθεσε ότι  «εγώ δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται». Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά»
 
Μείωση αντικειμενικής αξίας προστασίας σε πλειστηριασμούς

Μία μεταβατική περίοδο χαμηλότερης προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με έμφαση πιο πολύ στην αντικειμενική αξία και λιγότερο στα  εισοδηματικά κριτήρια περιέγραψε ο ΥΠΟΙΚ στο θέμα των πλειστηριασμών. «Δεν έχουμε καταλήξει σε εισοδηματικά κριτήρια» ανέφερε, «έμφαση η Ελλάδα δίνει στην αξία της  κατοικίας» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «δεν έχει καταλήξει η τρόικα» σε αποφάσεις για το ύψος του εισοδήματος.
Επισήμανε  ότι «μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών» αλλά και ότι  «προσπαθούμε να εισάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειολήπτη».

Ανέφερε ότι τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμών είναι εξίσου κακές. “Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να  κρατήσει με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία προστασίας «λίγο λιγότερο» από τα 300.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αλλά με κριτήρια και εισοδηματικά.

Διευκρίνισε ότι  στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα. Απέφυγε να μιλήσει για ύψος εισοδήματος και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

Εξαγωγικός χαρακτήρας στα Αμυντικά Συστήματα

Για το προαπαιτούμενο των αμυντικών βιομηχανιών, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε  ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και η νέα μορφή τους θα έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα. Επισήμανε ότι  « δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα».

Επισήμανε ότι  το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο Δημόσιο ένα δις. ευρώ και έτσι κατηγορείται η Ελλάδα για κρατική βοήθεια. Ετσι,  ανέφερε, δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας αλλά και το πώς θα αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων.

Όχι συλλογικές απολύσεις

«Εμείς δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε να γίνουν συλλογικές απολύσεις» ανέφερε λέγοντας όμως ότι  «στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι πρόβλημα μαύρης εργασίας». Στο ζήτημα που αναφέρεται στο μνημόνιο επισήμανε ότι  γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. 

Ανέφερε ότι  «η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό”.

Πλήρης συμφωνία με Α. Σαμαρά

«Με τον Σαμαρά είχαμε πολλές διαφορές στο παρελθόν, δεν φανταζόμουνα ότι θα ταιριάζαμε τόσο» ανέφερε. Περιέγραψε έναν Πρωθυπουργό που είναι τελείως  διαφορετικός, πολύ εργατικός, απλός με χιούμορ, με αγωνίες που προετοιμάζεται στηρίζει. Ξέρω ότι δεν θα με αφήσει ακάλυπτο, θα με στηρίξει είπε. 

Για το πολιτικό κόστος ανέφερε «εμένα με ενδιαφέρει η ευημερία των πολιτών» και πρόσθεσε  χρειαζόμαστε στόχευση, σταθερότητα.

«Δεν έχει προσφέρει κάποιος εναλλακτική λύση» ανέφερε επισημαίνοντας ότι «Εναλλακτική είναι μόνο αυτά που λέει ο κος Αλαβάνος. Όχι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε στον κ. Σίμον Πέρες ο οποίος του σύστησε « προχώρα όπως πας» λέγοντας ότι και στη χώρα του στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις αλλά  μετά η πολιτική  θα αποδώσει.
 
Καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν απολυθεί οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών,  έχουν μπει στο σύστημα κινητικότητας. Πρόσθεσε ότι  το ΥΠΟΙΚ έχει εφοριακούς «να έβαζα αυτούς σε κινητικότητα;» και ανέφερε ότι  οι καθαρίστριες έπαιρναν για 4 ώρες   1.000 ευρώ τον μήνα,  δεν έχουν απολυθεί, πρέπει να τις προστατέψουμε να υπάρξει δίκτυ προστασίας αλλά δεν μπορούσα να διώξω εφοριακούς».

Στο ερώτημα ότι υπάρχει κόσμος που δεν σας πιστεύει και πώς θα τον πείσετε απάντησε ότι «τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαμε μία ανεύθυνη πολιτική». Οι μισθοί διπλασιάστηκαν όταν στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20%. Οι συντάξεις το ίδιο. «Δεν πρόκειται να κοπεί άλλο η σύνταξη. Θα κοπεί μόνο αν μπούμε στη δραχμή  που λέει ο κος Αλαβάνος».  

Καταλαβαίνω να είναι θυμωμένος ο άνεργος ,  σε αυτούς πρέπει να δώσουμε την πολύ μεγάλη έμφαση, ανέφερε. Κακά τα ψέματα, είχαμε πολύ χαμηλές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής στο πεδίο,  τα λεφτά πήγαν σε συνταξιούχους που  έβγαιναν και σε πολύ μικρή ηλικία, πρόσθεσε.

«Έχουμε αποφασίσει να το παλέψουμε μέχρι τέλος Είμαστε μαχητές» πρόσθεσε.  Η διακομματική κυβέρνηση έχει δέσει, ανέφερε.

Παράθυρο για πολιτική ενασχόληση

«Μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα περί πολιτικών φιλοδοξιών» ανέφερε. Ερωτηθείς γιατί τώρα βάζει και χρονικό όριο είπε «αυτή την στιγμή βλέπω τον Ιούνιο, μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα, έχω μπροστά μου τόσο δύσκολο καθήκον που δεν βλέπω τίποτα  μέχρι τότε» είπε.

Ανέφερε ότι  ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια διαπραγμάτευσης πέρυσι ήταν για τη ρήτρα που έλεγε ότι αν ξεπεράσει η Ελλάδα τους στόχους να μοιράσει το 70% της υπέρβασης.» Ναι θα  το μοιράσουμε το πλεόνασμα» είπε. Αναφέρθηκε σε 560 εκατ ευρώ τα  οποία θα πάνε σε αυτούς που  έχουν ανάγκη. «Θα το αποφασίσει τότε η κυβέρνηση» είπε.

(με πληροφορίες από το capital.gr)