Όλα άρχισαν την προηγούμενη Τρίτη, 29/11 στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση. Την αποκάλεσε «σύντομο ανέκδοτο» και πρόσθεσε σκωπτικά: «Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜέΡΑ25 σ’ αυτόν τον πολύ ρεαλιστικό στόχο, πράγματι».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε προσωπικά στον Γιάννη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι «κάνει λαθροχειρίες» και υποστηρίζει πως «δήθεν το ΚΚΕ είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αυτή αμερικανοκρατείται». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διευκρίνισε πως «το ΚΚΕ είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρώτη στιγμή, από την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών. Τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να τον απασχολεί ποιος έχει το πάνω χέρι, όπως απασχολεί τον κ. Βαρουφάκη, αν το έχουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, οι Κινέζοι, ούτε καλούμε τους λαούς να επιλέξουν τον καλό ή τον κακό, κάτι που μάλλον επιθυμεί ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος εμφανίζεται ντούρος εχθρός μόνο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι προφανώς σε κάποιους άλλους «-ισμούς»,όπως, για παράδειγμα, ο αμερικανικός, ο βρετανικός και πάει λέγοντας».

Οι αναφορές του Δημήτρη Κουτσούμπα προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Βαρουφάκη, αν και δήλωσε πως απαντά «στο πλαίσιο της αγάπης και της συντροφικότητας». Υποστήριξε ότι «εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών. Εσείς επιλέγετε. Εσείς επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμμία απολύτως διάκριση. Όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών». Μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν.ΤοΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα και το DiEM25 το πανευρωπαϊκό κίνημα, με το οποίο έχουμε πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μέλος μας ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σχέση ΚΚΕ και Μέρα 25 είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος του. Μεταξύ άλλων είχε ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η επιλογή του ΚΚΕ να θεωρεί ότι η ΕΕ αποτελεί απλή προέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και συνεπώς ότι «ένας είναι ο ιμπεριαλισμός», το οδηγεί σε αναλύσεις που υπονομεύουν την συγκρότηση μετώπου σύγκρουσης με το τρίγωνο Βερολίνου-Φρανκφούρτης-Βρυξελλών» και ότι «η στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος μετά το 1996 αποτελεί μεγαλύτερο βραχνά για τον λαό μας από τον αμερικανικό».

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ ανάρτησε κείμενο στο 902.gr με τίτλο «Ο Γ. Βαρουφάκης δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή. Έχει ήδη επιλέξει» όπου κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη για ακραία διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, ενώ εμμένει στη ρήση του Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι «επιλεκτικά αντιμπεριαλιστής», αναφέροντας ότι «παρακολουθούμε την ηχηρή αφωνία του ΜέΡΑ 25 στην μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σε λίγο κάθε χωριό θα έχει και μία βάση του ΝΑΤΟ αλλά ακόμα θα περιμένουμε μία τοποθέτηση του μέρα 25… Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κάποια διαρροή από τα wikileaks για το τι έχει μεσολαβήσει για αυτήν την αφωνία, ωστόσο το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. O κ. Βαρουφάκης όντως δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή. Έχει ήδη επιλέξει… Ή όπως το είχε πει με τα δικά του λόγια: «Η συμβουλή μου στον Τσίπρα τότε (σ.σ. το 2015) ήταν κάνε μια έντιμη συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Δηλαδή εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα ΝΑΤΟ και βάσεων τώρα γιατί έχουμε το θέμα της χρεοδουλοπαροικίας με το Βερολίνο».

Όλη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Δεν ξέρουμε τι μύγα τσίμπησε τον Γ. Βαρουφάκη-ΜέΡΑ25 αλλά τις τελευταίες μέρες έχει έναν οίστρο ενασχόλησης με το ΚΚΕ. Προφανώς και είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι η ακραία διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, που την… πάει τρένο απ’ ότι φαίνεται ο Γ. Βαρουφάκης. Σε πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε από το ΜέΡΑ25 παρουσιάζονται οι απαντήσεις που έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε ζητήματα που έθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πρόσφατη παρέμβαση του στη Βουλή.

Εκεί ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πως «είμαστε (…) ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που φτιάξατε όλοι σας στο όνομα των εμβληματικών επενδύσεων, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα καμάρωνε παλιότερα επειδή -λέει- έπεισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η επένδυση της COSCO! Κι επειδή αναφέρθηκα στον κύριο Βαρουφάκη, να πώ παρεμπιπτόντως ότι αυτά είναι δικά του λόγια, δεν είναι σαν τις γνωστές λαθροχειρίες που τώρα τελευταία κάνει ο ίδιος και χρησιμοποιεί στις ομιλίες του και εδώ μέσα, όπως ότι δήθεν ”το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ επειδή αυτή αμερικανοκρατείται”! Το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ απ’ την πρώτη στιγμή, απ’ την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών. Τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να τον απασχολεί ποιος έχει το πάνω χέρι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, ούτε καλούμε τους λαούς να επιλέξουν τον καλό ή κακό ιμπεριαλιστή, κάτι που μάλλον επιθυμεί ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται ντούρος εχθρός του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι προφανώς σε κάποιους άλλους ιμπεριαλισμούς, τον αμερικανικό, τον βρετανικό και πάει λέγοντας…».

Τι συμπέρασμα έβγαλε ο Γ. Βαρουφάκης από τα παραπάνω, έπειτα από μπόλικη κοπτοραπτική; Επί λέξει: «Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών. Εσείς (σ.σ. το ΚΚΕ) επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμία απολύτως διάκριση, όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών».

Κι επειδή τα παραπάνω τα απηύθυνε προς το ΚΚΕ «με αγάπη», έτσι «με αγάπη» σημειώνουμε τα εξής:

– Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, που αταλάντευτα και χωρίς να πατάει σε δύο βάρκες, ήταν ενάντια στις συνεχείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία από τις αρχές της δεκαετίες του 1990 έως τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 και την συνέχεια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Το σημειώνουμε γιατί ιδιαίτερο ρόλο, ως πρώτο βιολί της ΕΕ, σε αυτό το μακελειό έπαιξε η γερμανική αστική τάξη μαζί βεβαίως με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

– Το ΚΚΕ καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ήταν τμήμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με στόχους την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την περικύκλωση της ανταγωνίστριας Ρωσίας και την παρεμπόδιση της κινέζικης διείσδυσης στην περιοχή. «Τη συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ηγέτες χωρών της. Πρώτη και καλύτερη η Μέρκελ (…). Κι από κοντά φυσικά ο Μακρόν, ο Γιούνκερ, ο Κουρτς, αυτός ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, που έστειλε μάλιστα και μήνυμα για τις θετικές προοπτικές της Συμφωνίας των Πρεσπών» σημείωνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας (14/1/2019). Ποια είναι η θέση του Γ. Βάρουφακη για την – κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ – συμφωνία των Πρεσπών; Αντιγράφουμε από το site του ΜέΡΑ25: «Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς πληρούνται τα κύρια κριτήρια». Τρέμει ακόμα ο γερμανικός ιμπεριαλισμός…

– Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που αντιτάχθηκε στην ίδρυση της ΕΕ – και στην ένταξη της Ελλάδας σε αυτή, κόντρα στο ρεύμα – γιατί πρόκειται για μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών που έχει ως στόχο την ισχυροποίηση των αστικών τάξεων πρώτα απ’ όλα σε βάρος των ίδιων των λαών των χωρών τους και σε ανταγωνισμό βέβαια με αστικές τάξεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στην εκτίμησή του και την θέση του το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά, κάτι που αναγνωρίζουν ακόμα και πολιτικά αντίπαλοι του ΚΚΕ. Αντίθετα ο Γ. Βαρουφάκης έχει αποδειχτεί μαέστρος στον εξαγνισμό της ΕΕ, καταλογίζοντάς της ότι έχει λοξοδρομήσει, ενώ θα μπορούσε να είναι φιλική απέναντι στους λαούς! Το ίδιο έκανε και ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (τότε που βάφτιζε την τρόικα «θεσμούς»), το ίδιο κάνει και τώρα ο Γ. Βαρουφάκης. Έδω και 30 χρόνια οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού λένε στον λαό ότι «η ΕΕ μπορεί να γίνει καλύτερη», αυτή γίνεται όλο και χειρότερη και κάθε φορά που διαψεύδονται κάνουν τους ανήξερους και φτου απ’ την αρχή το παραμύθι…

«Με αγάπη» επίσης παρακολουθούμε την ηχηρή αφωνία του ΜέΡΑ 25 στην μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σε λίγο κάθε χωριό θα έχει και μία βάση του ΝΑΤΟ αλλά ακόμα θα περιμένουμε μία τοποθέτηση του μέρα 25… Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κάποια διαρροή από τα wikileaks για το τι έχει μεσολαβήσει για αυτήν την αφωνία, ωστόσο το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. O κ. Βαρουφάκης όντως δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή. Έχει ήδη επιλέξει… Ή όπως το είχε πει με τα δικά του λόγια: «Η συμβουλή μου στον Τσίπρα τότε (σ.σ. το 2015) ήταν κάνε μια έντιμη συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Δηλαδή εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα ΝΑΤΟ και βάσεων τώρα γιατί έχουμε το θέμα της χρεοδουλοπαροικίας με το Βερολίνο»…

ΥΓ: Μετά την «ρεαλιστική ανυπακοή» προτρέπουμε τον Γ. Βαρουφακή να υιοθετήσει και τον όρο «φιλοαμερικάνικος αντιιμπεριαλισμός». Και στις δύο περιπτώσεις η μία λέξη ακυρώνει την σημασία της δεύτερης…

Η απάντηση του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25, επέλεξε να δώσει τη δική του απάντηση στο ΚΚΕ, μέσω ενός κειμένου με τίτλο «Ποιος επιλέγει τελικά ιμπεριαλιστή; Απάντηση του ΜέΡΑ25 στο ΚΚΕ για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιμπεριαλισμό (αμερικανικό και γερμανικό)» που όπως αναφέρει έχει ως σκοπό τη συνεισφορά σε έναν διάλογο για τον ιμπεριαλισμό στη βάση ουσιαστικών επιχειρημάτων μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Στη συνέχεια το ΜέΡΑ25, σχολιάζει για τα περί αφωνίας και τον «επιλεκτικό αντιμπεριαλισμό», παραθέτει τέσσερις δημόσιες τοποθετήσεις του κόμματος κόντρα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, προκαλώντας το ΚΚΕ να πράξει το ίδιο, για τον γερμανικό ιμπεριαλισμό. Ακόμη, κάνει αναφορά στον Τζούλιαν Ασάνζ με αφορμή το σκωπτικό σχόλιο του Δημήτρη Κουτσούμπα για τα wikileaks, ρωτώντας το ΚΚΕ «αν αρνείται την τεράστια συνεισφορά του Τζούλιαν Ασάνζ και των wikileaks στο ξεμπρόστιασμα του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού και αν αρνείται ότι ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός σκοτώνει καθημερινά το σώμα και την ψυχή του Ασάνζ κρατώντας τον χρόνια τώρα, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στο Βρετανικό Γκουαντάναμο», αλλά και να δώσει μία απάντηση στο γιατί το ΚΚΕ δεν έχει συνδράμει το ΜέΡΑ25 στις καθημερινές μας προσπάθειες να σωθεί η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ από τα πλοκάμια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που την πνίγουν.

Το κείμενο – απάντηση του ΜέΡΑ25

Σε μια εποχή που η εξάρτηση και η υποταγή σε ιμπεριαλιστικά κέντρα όλο και μεγαλώνει, κόμματα που επιμένουν αντι-ιμπεριαλιστικά έχουν υποχρέωση να διεξάγουν τον μεταξύ τους διάλογο στη βάση ουσιαστικών επιχειρημάτων. Το πιο κάτω κείμενο έχει σκοπό να συνεισφέρει σε έναν τέτοιο διάλογο μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ.

Σε πρόσφατο προσυνεδριακό κείμενο του ΜέΡΑ25 (βλ. σελίδα 8), στο οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στη γερμανική σφαίρα ηγεμονίας, ασκήθηκε κριτική στην «στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει ενάντια στον γερμανικό ιμπεριαλισμό». Το ΚΚΕ, όπως είναι φυσιολογικό, ενοχλήθηκε από αυτή την αναφορά με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του Δ. Κουτσούμπας την 23η Νοεμβρίου, από το βήμα της Βουλής, να πει ότι: «Ο κύριος Βαρουφάκης κατακεραυνώνει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό ενώ «κλείνει» το μάτι στον αμερικανικό ή τον βρετανικό».

Η απάντηση από τον Γιάνη Βαρουφάκη, και πάλι από το βήμα της Βουλής, ήρθε λίγα λεπτά αργότερα: «Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών, εσείς επιλέγετε. Εσείς επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμία απολύτως διάκριση. Όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών… Το ΜέΡΑ25… έχουμε πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μέλος μας ο Τζούλιαν Ασάνζ! Ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού. Ξέρουμε τι σημαίνει ο ιμπεριαλισμός που σκοτώνει το σώμα και την ψυχή του συντρόφου μας αυτή τη στιγμή»

Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε μέσω του 902.gr σε άρθρο με τίτλο «Ο Γ. Βαρουφάκης δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή: Έχει ήδη επιλέξει». Αναφερόμενο μάλιστα και στον Τζούλιαν Ασάνζ, το άρθρο κατηγορεί το ΜέΡΑ25 για «ηχηρή αφωνία στην μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Καταλήγει μάλιστα με μια πρόκληση, την οποία μετά χαράς αποδεχόμαστε:

«Σε λίγο κάθε χωριό θα έχει και μία βάση του ΝΑΤΟ αλλά ακόμα θα περιμένουμε μία τοποθέτηση του ΜέΡΑ25… Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κάποια διαρροή από τα wikileaks για το τι έχει μεσολαβήσει για αυτήν την αφωνία».

Πριν σπεύσουμε να αραδιάσουμε ολόκληρο κατάλογο με τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 εναντίον του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που αναιρούν το σχόλιο περί αφωνίας, ένα σχόλιο για την σκωπτική αναφορά στα wikileaks. Αρνείται το ΚΚΕ την τεράστια συνεισφορά του Τζούλιαν Ασάνζ και των wikileaks στο ξεμπρόστιασμα του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Αρνείται το ΚΚΕ ότι ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός σκοτώνει καθημερινά το σώμα και την ψυχή του Ασάνζ κρατώντας τον χρόνια τώρα, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στο Βρετανικό Γκουαντάναμο; Αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ δεν έχει συνδράμει το ΜέΡΑ25 στις καθημερινές μας προσπάθειες να σωθεί η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ από τα πλοκάμια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που την πνίγουν;

Ερχόμενοι στην πρόκληση του ΚΚΕ να αναφερθούμε στις τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 κόντρα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ακολουθεί ένας δειγματοληπτικός κατάλογος τεσσάρων δημόσιων αναφορών:

  • 23η Νοεμβρίου 2021: Πόρισμα του ΜέΡΑ25 στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης (το οποίο είχαμε κοινοποιήσει και στο ΚΚΕ) αναφέρει: «… [στη Θράκη].. σήμερα αναπτύσσονται τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ή, μάλλον, τουλάχιστον σε αυτήν. Η διαμόρφωση στρατιωτικών ζωνών περιορισμένης έως ανύπαρκτης εθνικής κυριαρχίας θέτει σε κίνδυνο την συνοχή του κράτους, δηλαδή και την ίδια την εθνική και λαϊκή κυριαρχία».
  • 16η Οκτωβρίου 2021: Σε συνέντευξη του για την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε: « … Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντός τους, από τη Μεσόγειο στην Κίνα. Και πήγαμε από την ελληνογαλλική συμφωνία σε μια συμφωνία με τους αμερικανούς που τέτοια συμφωνία δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Ουσιαστικά εκχωρούμε τα πάντα χωρίς κανέναν όρο και τι κάνουμε; Δίνουμε ως κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την Αλεξανδρούπολη εναντίον της Ρωσίας. Αυξάνοντας δηλαδή τις εντάσεις και με τους βόρειους γείτονές μας. Εμείς τι εισπράττουμε; Την εξασφάλιση ότι δε θα υπάρξει μία νέα περίπτωση Ιμίων; Σε καμία περίπτωση; Ούτε η Γαλλία θα κουνήσει το χέρι της σε μια περίπτωση τύπου Ιμίων και βεβαίως όταν η Αμερική κουνήσει το χέρι της θα κάνει ό, τι έκανε το ’96 με τον Σημίτη».
  • 15η Οκτωβρίου 2021: Σχετικά με την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία την οποία το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, γράψαμε τα εξής: «Μια συμφωνία πλήρους παράδοσης στο ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον, που μετά την εξίσου αποικιοκρατικού χαρακτήρα ελληνογαλλική συμφωνία, έρχεται να πάει ένα βήμα παραπέρα την εξάρτηση της χώρας μας από ιμπεριαλιστικά και μιλιταριστικά πολεμικά κέντρα, καμία σχέση δηλαδή με την πραγματική ενίσχυση της άμυνας της χώρας και την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής. … Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνέχεια της Κυβέρνησης Τσίπρα που έβρισκε αυτές τις συμμαχίες «διαβολικά καλές», όχι μόνο δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά λειτουργεί για άλλη μια φορά ως Μητσοτάκης Α.Ε., εξυπηρετώντας απλώς τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον εν προκειμένω, με τις νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας να βαφτίζονται κιόλας «επενδύσεις» από την αμυντική αυτή υποτίθεται συμφωνία. … Δεν ενισχύεται η χώρα μας μέσα από αυτές τις διαδικασίες, απλώς παραδίδουμε την Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο και άλλες περιοχές στην «θανατική μηχανή», εντείνοντας ταυτόχρονα τις εντάσεις στην περιοχή».
  • 30η Ιανουαρίου 2020: Για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», το ΜέΡΑ25 σχολίαζε: «Μετά τον κ. Τσίπρα και ο κ. Μητσοτάκης πιστός στο δόγμα της πρόσδεσης στο επικίνδυνο μιλιταριστικό άρμα των ΗΠΑ φέρνει μία ακόμα σύμβαση για την περαιτέρω επέκταση και γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων. Η “Αμυντική Συνεργασία” Ελλάδας – ΗΠΑ δεν είναι τίποτα παραπάνω από “γη και ύδωρ” για μία ακόμα φορά στον ιμπεριαλιστικό παράγοντα που προωθεί τα πολεμικά και οικονομικά του συμφέροντα στην περιοχή, διαταράσσοντας την ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».
  • 30η Ιανουαρίου 2020: Την ίδια μέρα, από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Εμείς ως ΜέΡΑ25 είναι αδύνατο να υπερψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία που δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε και αμυντική. Η παρουσία των Αμερικανών στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν θα εγγυηθεί κανένα απολύτως εθνικό συμφέρον -όπως δεν εγγυήθηκε απολύτως τίποτα ακόμα και επί χούντας με τους υπαλλήλους τους και την παρουσία Αμερικανών. Και πώς άλλωστε να εγγυηθεί κάτι μια χώρα που δολοφόνησε τον Σολεϊμανί σε τρίτη χώρα παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η εμπλοκή μας σε “συμμαχίες” με τέτοιες δυνάμεις μέσω της συμφωνίας αυτής είναι ψευδεπίγραφη και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

Καμία «αφωνία» λοιπόν από το ΜέΡΑ25 για την απειλή εναντίον του λαού μας, και των λαών του κόσμου, που αποτελεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Ποτέ δεν χάσαμε την ευκαιρία να στηλιτεύσουμε τον ιμπεριαλισμό όποια γλώσσα κι αν μιλά, από όποια ήπειρο κι αν εξορμά. Για εμάς, για το ΜέΡΑ25, όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών.

ΥΓ. Αναμένουμε από τους φίλους του ΚΚΕ τις αντίστοιχες δημόσιες αναφορές τους καταγγελίας και καταδίκης του γερμανικού ιμπεριαλισμού που μας καταδυναστεύει τα τελευταία 30 χρόνια. Επί πλέον, θα εκτιμούσαμε μια δημόσια στήριξη του διεθνιστικού αγώνα για την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ.