Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics στο Μουσείο της Ακρόπολης την Τετάρτη, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, αλλά αν η κυβέρνηση απορρίψει αυτή λύση θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο που θα εξασφαλίζει πλεονέκτημα για το κόστος δανεισμού.
«Είναι ένα θεσμοθετημένο ήδη εργαλείο εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο. Παρόλα αυτά, εάν για οποιοδήποτε λόγο η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα της “παρέκκλισης” (waiver), τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν».
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και να μειωθεί η υπερβολική φορολόγηση προκειμένου να μην υπάρξει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τέλος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το πλαίσιο εποπτείας των δανειστών μετά το τρίτο μνημόνιο. «Οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να διευκρινίσουν τη μορφή εποπτείας καθώς και το εάν θα υπάρχει, και με ποιους όρους, κάποιος μηχανισμός στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι αποφάσεις αυτές φυσικά εναπόκεινται στην κυβέρνηση και τους εταίρους της Ελλάδας».