«Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ», έγραψε ο Τραμπ. «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος!» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, πιστός σε μια καθιερωμένη πλέον ρουτίνα να σχολιάζει την επικαιρότητα της προηγούμενης ημέρας από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Σημείωσε επίσης ότι «πολλοί Χριστιανοί έχουν εκτελεστεί στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή τη φρίκη να συνεχιστεί».


Κι αν στα περί διατάγματος οι αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ φαίνονται πιο «στρογγυλεμένες», δεν ισχύει το ίδιο για την αγαπημένη του εφημερίδα, όπου ρίχνει ευθεία βέλη, για τον τρόπο που οι New York Times κάλυψαν την υπόθεση.  Σε αυτούς αφιέρωσε το πρώτο του tweet, το πρωί της Κυριακής, χαρακτηρίζοντάς την εφημερίδα αναφοράς “FAKE NEWS” (λανθασμένες πληροφορίες) και προτείνοντας κάποιος να την εξαγοράσει για να την “επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς”.

Το βράδυ του Σαββάτου, ομοσπονδιακή δικαστίνα του Μπρούκλιν που εκδίκαζε προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή να σταματήσουν οι απελάσεις πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών τους οποίους αφορά το προεδρικό διάταγμα –του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν– και οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις», αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος του κ. Τραμπ, αναφέροντας ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση. «Δεν προκλήθηκε χάος», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, στο δίκτυο NBC και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις ΗΠΑ το Σάββατο και 109 από συνελήφθησαν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας», είπε.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι περίπου 375 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το εκτελεστικό διάταγμα, 109 από τους οποίους ήταν τράνζιτ και τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ. Οι αεροπορικές εταιρίες σταμάτησαν άλλους 173 προτού επιβιβαστούν.

Προσοχή στην εφαρμογή συστήνει ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία

«Το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών, αλλά νομίζω επίσης πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό», τόνισε στην εκπομπή του ABC «This Week» ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «είναι προσεκτικές» καθώς θα εφαρμόζουν το διάταγμα.


Πολλαπλές αντιδράσεις από το Ιράν

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Κυριακή, τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Τεχεράνη, προκειμένου να του υποβάλει διαμαρτυρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Το γραπτό σημείωμα που επιδόθηκε στον πρεσβευτή, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, αναφέρει πως το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ «βασίστηκε σε λανθασμένα και μεροληπτικά προσχήματα που είναι αντίθετα με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά στις οποίες και το Ιράν, είναι ένα «μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι «αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν, βαθαίνοντας έτσι το ρήγμα που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς, κι ενώ «η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό, κυρίως στη Μέση Ανατολή».

Σε νέο μήνυμά του στο Twitter, ο Ζαρίφ συμπλήρωσε ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν ήδη ιρανικές βίζες, μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, σημειώνοντας ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η απόφασή μας δεν έχει αναδρομική ισχύ».


Επανέλεγχος στις πράσινες κάρτες

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας – έγγραφο που μέχρι χθες τους καθιστούσε νόμιμους κατοίκους των ΗΠΑ – πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.


Δεκάδες εκτός πτήσης στο «Ατατούρκ»

Σε δεκάδες ανθρώπους απαγορεύτηκε την Κυριακή να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις ΗΠΑ, από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης – το τρίτο πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης –  δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού αεροδρομίου στο Ρόιτερς.  Ένας αξιωματούχος είπε πως ο αριθμός είναι κάτω από 80, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας 32χρονος από τη Συρία, ο Νάιλ Ζάιν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έφθασε στο αεροδρόμιο με την ελπίδα ότι θα ταξίδευε για το Λος Άντζελες, αλλά αξιωματούχοι τον εμπόδισαν να επιβιβαστεί στην πτήση του, λέγοντας ότι η άδεια εισόδου του είχε ακυρωθεί και τον οδήγησαν έξω από τον τερματικό σταθμό.

«Η σύζυγος και ο γιος μου είναι στις ΗΠΑ. Ο γιος μου έχει αμερικανική υπηκοότητα. Και περιμέναμε αυτή τη στιγμή δύο χρόνια. Τελικά, όταν βρήκα την ευκαιρία, με εμπόδισαν να ταξιδέψω, επειδή είμαι κάτοχος συριακού διαβατηρίου», είπε ο Ζάιν.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση θα έχει κάποιον αντίκτυπο για τη ναυαρχίδα των αερομεταφορών Turkish Airlines. Αξιωματούχοι της εταιρίας δεν ήταν σήμερα άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.