X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Επιμένει στη διατήρηση της ΕΒΕ η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την «ουσιαστική μεταρρύθμιση που δίνει νόημα στις σπουδές»

«Ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές» χαρακτήρισε την ΕΒΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ δεκάδες τμήματα έχουν αποψιλωθεί και λόγω ΕΒΕ 17.762 θέσεις στα ΑΕΙ έμειναν κενές. Κατάργηση τμημάτων είναι μία από τις άμεσες επιπτώσεις της ΕΒΕ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν εισήχθη ούτε ένας υποψήφιος γενικού λυκείου. Την κατάργηση της ΕΒΕ και τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων ζητάει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.


Επιμένει η κυβέρνηση στο αφήγημα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) «αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση», ενώ δεκάδες τμήματα έχουν αποψιλωθεί, λόγω της ΕΒΕ 17.762 θέσεις στα ΑΕΙ έμειναν κενές, παρότι θα μπορούσαν να καλυφθούν και συνολικά 40.000 υποψήφιοι έχουν μείνει εκτός Τριτοβάθμιας. Την κατάργηση της ΕΒΕ και τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων ζητάει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάργηση τμημάτων και ίδρυση νέων στα πανεπιστήμια, με παράλληλη ενίσχυση της επαγγελματικής λυκειακής εκπαίδευσης είναι οι επιπτώσεις της ΕΒΕ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) δεν εισήχθη ούτε ένας υποψήφιος γενικού λυκείου. Οι πρυτάνεις ζητούν τη στήριξη της πολιτείας στα περιφερειακά ΑΕΙ, ενώ οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων θα πρέπει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ΑΕΙ.

Φέτος λόγω της ΕΒΕ 17.762 θέσεις στα ΑΕΙ έμειναν κενές. Ο τελικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος από το δυσοίωνο σενάριο των 25.000 κενών θέσεων που προέτασσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, ένας στους τρεις έμεινε εκτός ΑΕΙ λόγω έλλειψης θέσεων, όπως συμβαίνει ετησίως, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και λόγω ΕΒΕ.

«Ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές» χαρακτήρισε την ΕΒΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «βάζει στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών και τα ίδια τα πανεπιστήμια, τα οποία διαμόρφωσαν τις βάσεις και θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις συντελεστών για τις αρρυθμίες στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου». «Πάνω από 20.000 κενές θέσεις στην Τριτοβάθμια, περισσότεροι από 28.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την υποβολή μηχανογραφικού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νέου συστήματος εισαγωγής που νομοθέτησε η Ν.Δ.» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει τώρα να ανατραπεί η κατάσταση των χιλιάδων αποκλεισμένων νέων από τα πανεπιστημιακά έδρανα» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοκρατικού μετώπου για την Παιδεία, με κοινή απαίτηση να μην μείνει καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ και να καταργηθεί άμεσα η ΕΒΕ. Τέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την ευθύνη να συμβάλει στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ στα πεδία των κοινωνικών κινημάτων και του Κοινοβουλίου.

Η έρευνα της ΟΙΕΛΕ

Στα τέλη Ιουλίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος είχε παρουσιάσει τη μελέτη της για τις συνέπειες των ρυθμίσεων Κεραμέως στα ΑΕΙ, με τα βασικά συμπεράσματα να είναι τα εξής:

 • Οι ανακρίβειες της Υπουργού Παιδείας
  • Αποκλείονται από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμούς κοντά ή και πάνω από το «10» και όχι μόνο υποψήφιοι με 1 και 2.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το ποσοστό των φοιτητών που παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο είναι 38% και όχι 9% όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κ. Κεραμέως.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTATτο ποσοστό των φοιτητών που εγκαταλείπουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι μόλις το 4% και είναι 2ο χαμηλότερο σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες.
 • Η σφαγή των αμνών: χαρακτηριστικά παραδείγματα της παρανοϊκής εφαρμογής της Ε.Β.Ε.
  • Υποψήφιοι με «Άριστα 20» στην Φυσική ή στα Μαθηματικά δεν εισάγονται στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Αριστούχοι υποψήφιοι, με επιδόσεις 17 και 18, αποκλείονται από τις Αρχιτεκτονικές λόγω του ότι στο Ελεύθερο ή στο Γραμμικό Σχέδιο πέτυχαν επίδοση λίγα δέκατα της μονάδας κάτω από την ΕΒΕ. Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα αυτά ΔΕΝ είναι μαθήματα των ωρολόγιων προγραμμάτων των Λυκείων και διδάχτηκαν για 8 μόνο εβδομάδες διαδικτυακά ως Ενισχυτική διδασκαλία.
  • Αριστούχοι υποψήφιοι των ΤΕΦΑΑ, πρωταθλητές σε Ολυμπιακά αθλήματα όπως Πάλη ή Τάε Κβο Ντο, απορρίπτονται λόγω επιδόσεων στους δρόμους ταχύτητας ή στην κολύμβηση χαμηλότερη της ΕΒΕ
 • Λουκέτο σε δεκάδες σχολές: η έλλειψη φοιτητών κλείνει Πανεπιστήμια και πλήττει ολόκληρες περιοχές
  • Περιφερειακά Τμήματα Πανεπιστημίων καταδικάζονται σε τεράστιες απώλειες φοιτητών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα χάσουν περισσότερο από το 70% των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με απώλειες 50% κ.α.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις η επιλογή Πανεπιστημιακών Τμημάτων, για υψηλό συντελεστή ΕΒΕ, θα οδηγήσει σε μείωση ακόμα και 80% των εισαγομένων φοιτητών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 • Τελικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις
  • Η εκτίμηση της ΟΙΕΛΕ ότι οι απορριπτόμενοι λόγω της ΕΒΕ θα ξεπεράσουν τις 20.000 παραμένει!
  • Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτική που εφαρμόζει αποτελεί το μεγαλύτερο χορηγό πελατείας σε πάσης φύσεως Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια.
  • Η ανάγκη άμεσης διόρθωσης της ανωμαλίας στο χώρο της Παιδείας οδηγεί σε μία και μόνο μία αναγκαιότητα: την κατάργηση της λαιμητόμου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό μέτρο που απαξιώνει τα παιδιά η ΕΒΕ»

Αξίζει να σημειωθεί πως ντόμινο επιστολών είχε δεχθεί η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως για την ΕΒΕ, που ανέφεραν πως πρόκειται για «απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό μέτρο που απαξιώνει τα παιδιά». Ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Τρύφων Τσομπάνης σημείωνε πως «η αξιοκρατική εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι σίγουρα το ζητούμενο, αλλά δεν μπορεί να διώχνει τους άριστους, με λανθασμένες αποφάσεις». «Έχετε ακούσει πότε την λέξη όνειρο;» ρωτά μαθήτρια την υπουργό με επιστολή της και συνεχίζει: «Ήταν το όνειρό μου λοιπόν και μου το στερείτε με έναν εντελώς παράλογο τρόπο». Στο ίδιο μήκος κύματος και μια ακόμα μαθήτρια που ανέφερε πως οι γονείς της «δεν μπορούν να τη στείλουν στην Σορβόννη και το Χάρβαρντ ή σε κάποιο άλλο ιδιωτικό κολέγιο ούτε καν αντέχουν το κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη».

Ο Διονύσης που είχε στείλει και την πρώτη επιστολή στην υπουργό Παιδείας και αν και αρίστευσε, δεν μπαίνει στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ λόγω ΕΒΕ, επεσήμανε πως το υπουργείο τους αιφνιδίασε αφού προχώρησε σε δομικές αλλαγές είκοσι ημέρες πριν από τις εξετάσεις, ενώ και η Φωτεινή που αν και συγκέντρωσε 21.950 μόρια, δε μπαίνει στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ λέει: «Μας πρόδωσαν». «Ούτε πέρσι θα έμπαινε» απαντά κυνικά η υπουργός στον Διονύση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «ανορθολογικό και άδικο» το νέο σύστημα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την Ν. Κεραμέως «χειρότερη υπουργό παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού».

Υπενθυμίζεται πως και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος είχε εκθέσει το υπουργείο Παιδείας που «καταργεί τη διδασκαλία της τέχνης στο Λύκειο» και διαμαρτύρεται για το οξύμωρο της κατάργησης της διδασκαλίας των μαθημάτων σχεδίου, ενώ εξετάζονται πανελλαδικά και με ταυτόχρονη θέσπιση της ΕΒΕ. «Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αριστούχοι αλλά εντελώς απροετοίμαστοι μαθητές» επεσήμανε το EETE. Όπως εξήγησε ο αριστούχος Διονύσης «η ενημέρωση για την εφαρμογή της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα έγινε ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων» ενώ και η αριστούχα Φωτεινή τόνισε πως «διδασκόμασταν ελεύθερο σχέδιο διαδικτυακά λόγω πανδημίας, παρόλο που απαιτεί φυσική παρουσία».

Τα καταστροφικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εμπνεύστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και επιμένει να εφαρμόζει αποκάλυψε με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης που κατέρρευσε», και τονίζοντας πως «το μόνο που εγγυάται η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι παιδιά με άριστες και μέτριες βαθμολογίες να οδηγούνται σε σχολές που δεν είναι της πρώτης προτίμησής τους». Παράλληλα την παραίτηση της Υπουργού Παιδείας και την κατάργηση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής απαιτούσαν με διαδικτυακό ψήφισμα μαθητές και μαθήτριες. «Ζητούμε ένα υπουργείο Παιδείας στελεχωμένο με άτομα που θα γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι άσχετους» ανέφεραν οι μαθητές, επισημαίνοντας επανειλημμένως ότι η Υπουργός επιχειρεί να επαναφέρει την εκπαιδευτική διαδικασία «σε συνθήκες μεσαίωνα», την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες χώρες «αφήνουν πίσω τους την εισαγωγή λίγων στα πανεπιστήμια» και επενδύουν στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και του σχολείου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις