Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων έχουν προκύψει από την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Αν και οι διαρροές στον Τύπου με τις οποίες η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει την ίδρυση του νέου σώματος αλλά και τη διάρθρωσή του, κάνουν λόγο για νεοσύστατο σώμα της ΕΛΑΣ, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων στις αρχές Νοεμβρίου είχε τοποθετηθεί για την ανάγκη να τεθεί η φύλαξη των πανεπιστημίων σε νέες βάσεις, ωστόσο ξεκαθάριζε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τη φύλαξη να αναφέρεται και να ανήκει στο πανεπιστήμιο. Στην ίδια βάση έχει τοποθετηθεί και μέρος της επιστημονικής κοινότητας.
Πιο συγκεκριμένα όμως, τη Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη κατά την οποία τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασαν το σχέδιο για «την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που αποτελεί και τη μοναδική επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για τη τηλεδιάσκεψη, «οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες:
α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.)
β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ
γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου».
Από πλευράς της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».
Παρόλα αυτά η ανακοίνωση δεν αναφέρεται καθόλου στο φλέγον ζήτημα για το αν τελικά το σώμα που αναφέρεται ως «ΟΠΠΙ», θα αποτελεί κομμάτι του πανεπιστημίου στα πλαίσια μάλιστα του αυτοδιοίκητου των ανώτατων ιδρυμάτων ή της ΕΛΑΣ. Επίσης δεν έχει απαντηθεί το πως θα γίνει τελικά η πρόσληψη των αστυνομικών που θα το στελεχώσουν αλλά και το πως θα εκπαιδευτούν τα συγκεκριμένα άτομα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ενταχθούν στο ευαίσθητο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Εποπτεία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προανακριτικά καθήκοντα και συλλήψεις
Μετά από τις προ ημερών πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», διαρροές για το πως θα κινηθεί το σχέδιο ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας μετέδωσε και το «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΟΠΠΙ, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα προχωρά ακόμα και σε συλλήψεις, σε περιπτώσεις που διαπράττονται αδικήματα.
Σώμα της ΕΛΑΣ η πανεπιστημιακή αστυνομία που ιδρύει η κυβέρνηση
Οι προσλήψεις των νέων αστυνομικών θα γίνουν μετά από σχετική προκήρυξη, στο ίδιο πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε εκείνη των 1.500 ειδικών φρουρών και τα μέλη του νέου σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ, ενώ ο αριθμός τους θα μεταβάλλεται αναλόγως του πανεπιστημίου και της εκάστοτε περιόδου.
Η ΟΠΠΙ θα φορά διαφορετική στολή από εκείνη των υπολοίπων αστυνομικών, ενώ θα απευθύνεται στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ και την ΕΛΑΣ. Επίσης θα εδρεύει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα έχει δικαιοδοσία εποπτείας εξωτερικών αλλά και εσωτερικών χώρων.
Αναφορικά δε, με την κάρτα εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους, στις περιπτώσεις μεγάλων πανεπιστημίων που αποτελούν και πάρκα διέλευσης κοινού, αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά, με την ελεγχόμενη είσοδο να εφαρμόζεται μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα θα ενισχυθεί και ο φωτισμός των πανεπιστημιακών χώρων.