Με αφορμή την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή να μη λάβει μέρος σε διάσκεψη στην Εσθονία με θέμα «τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη», ο Ρεϊνσάλου απάντησε μέσω επιστολής και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού».

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την ιστορική πείρα της Εσθονίας, που σύμφωνα με τον ίδιο έζησε τη δικτατορία της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1991. «Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του Σ. Κοντονή περί των όσων προσέφερε στην ανθρωπότητα και τις θετικές πλευρές που είχε, ο υπουργός ΥΠΕΞ διαφώνησε και υποστήριξε πως ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε στην πραγματικότητα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Στο φως της ιστορικής εμπειρίας του λαού μου, διαφωνώ κάθετα με την θέση σας ότι ο κομμουνισμός είχε θετικές πλευρές. Και μολονότι είναι αληθές ότι ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στον ναζισμό ήταν σημαντικός, ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε πραγματικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ώστε, μετά την ήττα του ναζισμού, οι λαοί τους να μπορέσουν ελεύθερα να ορίσουν την μοίρα τους».

Τέλος, υποστήριξε πως θα πρέπει όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι κυβερνήσεις τους να «θυμούνται τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, στη βάση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου του 2009 για το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της εκδήλωσης της προηγούμενης εβδομάδας στο Ταλίν».