Μόνο προαιρετική φέρεται να είναι η σύμφωνη γνώμη των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, αφού χωρίς να έχει υπάρξει τελική εισήγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις ανακοινώσεις για αυστηροποίση και παράταση των μέτρων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου που πραγματοποίησε το Σάββατο, είχε ανακοινώσει και το άνοιγμα των σχολείων την ίδια ημέρα.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ για τα σκληρότερα μέτρα και την επέκταση του λοκντάουν με ισχύ από το πρωί της Κυριακής έως τις 11 Ιανουαρίου, ο Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι αυτά είχαν να κάνουν με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα.

Χαρακτήρισε επίσης την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων «μια κίνηση προληπτική», καθώς όπως είπε η κυβέρνηση έχοντας υπόψη «την κατάσταση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αποφασίστηκε να ζητήσουμε απ’ όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι για αυτή την εβδομάδα, ώστε να ρίξουμε ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια», υποστήριξε.

Εν συνεχεία προέβη στη δήλωση ότι «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου», ενώ αναφέρθηκε επίσης και στο άνοιγμα «σιγά- σιγά» και «με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός», των «υπόλοιπων» οικονομικών δραστηριοτήτων. «Όμως τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες», επανέλαβε.

Αναφορικά δε, με το πλάνο της κυβέρνησης για την επιβολή των μέτρων με γνώμονα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι με τα αυστηρότερα μέτρα σε συνδυασμό με την παράταση του λοκντάουν «διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11. Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα», είπε.

Χωρίς εισήγηση

Ωστόσο ήδη από τις ανακοινώσεις του Σαββάτου έχει προκήθεί ανησυχία σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων, αφού η επιτροπή λοιμωξιολόγων ούτε έχει συνεδριάσει, ούτε φυσικά έχει εκδόσει κάποια σχετική εισήγηση, με την κυβέρνηση, ασχέτως του τί επικαλείται, να φαίνεται πως κινείται με αμιγώς πολιτικά και όχι με υγειονομικά κριτήρια.

Άνοιγμα σχολείων στις 11 Γενάρη με τους επιστήμονες να προειδοποιούν και την εισήγηση της Επιτροπή να αγνοείται

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο μέλη της επιτροπής ‘εχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για το άνοιγμα του συνόλου των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας για τη συνεδρίαση της επιτροπής σημε’ιωσε ότι ναι μεν είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί με ασφάλεια, δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα που να συγκλίνουν σε αυτή την απόφαση.

Όπως είπε αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είχε αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από πλευράς του, ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, μιλώντας στο realfm είχε αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και ότι όλα θα συζητηθούν τη Δευτέρα. Εκτίμησε δε, ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μάλλον θα ληφθεί απόφαση για τα Δημοτικά και ενδεχομένως αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική κάμψη και για τα Γυμνάσια.