Οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο μόνο για αλλαγή του πρωτοκόλλου ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει σύσκεψη Μητοστάκη με Τσιόδρα, Πλεύρη για την εκτίμηση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας. Μετά το «κλείσιμο» της εστίασης μέχρι τις 16 Ιανουαρίου , στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται, οι αλλαγές στο πρωτόκολλο για το άνοιγμα των Δημοτικών γυμνασίων και Λυκείων.

Το αργότερο την Τετάρτη θα έχει συνεδριάσει η επιτροπή, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους διατείνονται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 του Γενάρη, αφήνοντας μόνο ένα μικρό παράθυρο για αλλαγή στο πρωτόκολλο και ποντάροντας πάλι στα self test.

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και με τα πρωτόκολλα τα οποία θα εισηγηθούν οι ειδικοί» δήλωσε προ ημερών στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

Η επέλαση της Όμικρον όμως και η εξαιρετική μεταδοτικότητα της προβληματίζει τους ειδικούς που εμφανίζονται διχασμένοι.

«Και να ανοίξουν, θα τα ξανακλείσουμε»

Παρακινδυνευμένο χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», σημείωσε ο Ν. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

Και όπως ανέφερε ο Ν. Τζανάκης, «αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. «Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Όπως ανέφερε, έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. «Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. «Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Κλείνει το μάτι στην τηλεκπαίδευση η επιτροπή

Στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν πάντως οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, όπως και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου.

Για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των φροντιστηρίων συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα ξεκινήσει σήμερα με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

Από τα παραπάνω ως επικρατέστερα εμφανίζονται εμφανίζονται τα εξής σενάρια.

  • Το πρώτο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες με επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα οι σχολικές αίθουσες λειτουργούν με το 50% συν 1.

Πιθανότατα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος.