Να τοποθετηθεί για την δήλωση του νεόκοπου προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κλήθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο Πορτογάλος τοποθέτησε εκ νέου τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει την πάγια θέση του για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους.
 
Ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για την ενδεχόμενη διαφωνία της νέας ηγεσίας του Eurogroup με το ΔΝΤ, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως δεν συμφωνεί με τον όρο διαφωνία, υπογραμμίζοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους».
 
«Εγκρίναμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν λίγους μήνες. Δεν θα το είχαμε προωθήσει εάν δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατή η ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπα, πιστεύουμε ότι μία συμφωνία είναι δυνατή και μπορεί να επιτευχθεί σύντομα» υπογράμμισε ο Μάρεϊ.
 
Ακόμη, ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο στις σχετικές συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ως δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, του Eurogroup συμπεριλαμβανομένου, για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για την ελάφρυνση χρέους. Αυτό θα ανακουφίσει το βάρος του χρέους για την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η βιώσιμη ανάπτυξη» συνέχισε.
 
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτήθηκε αναφορικά με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την στέρηση βασικών αγαθών από έναν στους τρεις Έλληνες πολίτες, με τον ίδιο να απαντά ωσάν να μην έχει ακούσει ξανά ανάλογα στοιχεία.
 
«Δεν έχω δει αυτά τα στοιχεία, γι' αυτό δεν θα απαντήσω σε αυτό. Κάθε χώρα που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρή οικονομική κατάσταση αγωνιά και είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίζει ανάλογα ζητήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον διαθέτουμε ένα πρόγραμμα, διότι το όλο θέμα είναι να σταθεροποιήσουμε την οικονομία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποφύγουμε κατά το δυνατόν τις στερήσεις. Νομίζω ότι η ιδέα ότι το Ταμείο ευθύνεται γι' αυτά τα αποτελέσματα είναι λανθασμένη» υποστήριξε, επιμένοντας πως στόχος του προγράμματος είναι να αυξήσει, να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και να την φέρει σε κατάσταση όπου θα αναπτυχθεί και θα παράγει λιγότερη φτώχεια.
 
Η απάντηση του Μάρεϊ προκάλεσε τα εύλογα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για τα στοιχεία που αποτυπώνουν την έντονη φτώχεια της ελληνικής κοινωνίας, ερωτώμενος εάν ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τον ίδιο να απαντά πως δεν καταλαβαίνει το ερώτημα.
 
Ακολούθως, υποστήριξε πως πιστεύει πως σύντομα θα υπάρξουν συμφωνίες σε κρίσιμα μακροοικονομικά ζητήματα, «το χρέος, τη βιωσιμότητα και άλλα πράγματα», τονίζοντας πως όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο θα επιλυθούν τα προβλήματα.
 
Τέλος, ο Μάρεϊ ερωτήθηκε και για τις τύχες του τραπεζικού τομέα, με τον δημοσιογράφο να υπενθυμίζει τις προθέσεις του ΔΝΤ να θέσει στο επίκεντρο την αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
Ο Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως τα σχέδια του ΔΝΤ συνεχίζουν να ισχύουν, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος των συζητήσεων.