Μιλώντας στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό «Nova», ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει την προτεινόμενη λύση, που ενδεχομένως θα υπάρξει, για το όνομα σε δημοψήφισμα και υπογράμμισε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, καθώς θα καταδεικνύει τη βούληση του λαού της χώρας του για λύση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η λύση που θα προκύψει για την ονομασία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να είναι βιώσιμη και για τις δύο πλευρές και έθεσε εμμέσως το θέμα της ένταξης της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε λύσεις που είναι αρκετά αποδεκτές και για τα δύο μέρη, διότι στο τέλος η λύση πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο χωρών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οικοδομούνται φιλίες σε μόνιμη και βιώσιμη βάση. Το λέω αυτό γιατί, αν είμαστε έξυπνοι και σοφοί να λύσουμε το πρόβλημα του ονόματος όσο το δυνατό πιο σύντομα, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τις προοπτικές αυτών των αποφάσεων».


Εντείνει τις πιέσεις το ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έκανε ξεκάθαρο πως η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους του. «Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, που στις 18 Ιανουαρίου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί λύση για την ονομασία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 18 Ιανουαρίου, στα Σκόπια, μαζί με τον Ζ. Ζάεφ ο γγ του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, πέρα από την επίλυση της ονομασίας».