Ο Όλσεν παραιτήθηκε τον Απρίλιο μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι έχει πληρώσει ένοπλες ομάδες για να διατηρεί ανοιχτό το εργοστάσιο της στη Συρία, σημειώνει το Reuters. Οι διωκτικές αρχές ξεκίνησαν τον Ιούνιο μια έρευνα για πιθανή χρηματοδότηση τρομοκρατίας από την εταιρεία.

Τρία ακόμη πρόσωπα άρχισαν να ερευνώνται επίσημα την περασμενη εβδομάδα και δύο ακόμη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Lafarge, Μπρούνο Λαφόντ, εξετάστηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως είχε αποκαλύψει η Le Monde, η εταιρεία Lafarge, που στην Ελλάδα είναι μητρική της ΑΓΕΤ Ηρακλής, εκείνη την περίοδο πλήρωσε φόρους σε μεσάζοντες και διαπραγματεύτηκε την ασφαλή διέλευση των φορτηγών και των εργαζομένων της, προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη βόρεια Συρία.

Οι αρχές θέλουν να μάθουν αν οι υπεύθυνοι του ομίλου γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν οι Σύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα Le Monde που τότε έκανε λόγο για “ανησυχητικές συμφωνίες” μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές ενισχύονταν στην περιοχή και κέρδιζαν εδάφη.

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014 η Lafarge Cement Syrie κατέβαλε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, μεταξύ αυτών και το ΙΚ, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από αίτημα της ίδιας της Lafarge. Η εταιρεία συγχωνεύθηκε το 2015 με την ελβετική Holcim.