Εκτός του ζητήματος της Λιβύης και του μεταναστευτικού η Α.Μέρκελ θα συζητήσει για την οικονομική συνεργασία, καθώς η Αίγυπτος και η Τυνησία ζητούν οικονομική βοήθεια και επενδύσεις για να ανακάμψουν οι οικονομίες τους.
«Χωρίς την πολιτική σταθεροποίηση της Λιβύης, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δραστηριότητα των διακινητών (ανθρώπων), οι οποίοι εργάζονται από τη Λιβύη» και στέλνουν ανθρώπους στην Ιταλία, δήλωσε η ίδια το Σάββατο.Η Αίγυπτος καλείται να «διαδραματίσει εδώ μεγάλο ρόλο, όπως επίσης και η Αλγερία και η Τυνησία», πρόσθεσε.
Το κλείσιμο των μεταναστευτικών οδών στην Αφρική προς τη Λιβύη, τα σύνορα της οποίας διαφεύγουν κάθε έλεγχο, εκτιμάται ότι θα εξεταστεί ως μια από τις προτεραιότητες. Η Α. Μέρκελ, η οποία είχε θέσει το θέμα αυτό το φθινόπωρο στο Μαλί και στο Νίγηρα, σχεδίαζε να πράξει το ίδιο στο Αλγέρι τον Φεβρουάριο, πριν από την ακύρωση της επίσκεψής της στη χώρα εξαιτίας της κατάστασης της υγείας το προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.Με το κλείσιμο της «μεταναστευτικής οδού των Βαλκανίων» στις αρχές του 2016, η Λιβύη έγινε ξανά –παρά τους κινδύνους που έχει ο διάπλους– το βασικότερο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, περίπου 13.400 αφίξεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 50 και 70% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2015 και του 2016.