Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί με τη σειρά του την Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή 10/6, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Η δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ

«Με την Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Έχουμε ομοϊδεάτες στην Αθήνα, τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά όσο εξοικειωμένοι είναι πολλοί Γερμανοί στην Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα στις συζητήσεις, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα.

Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία. Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω λοιπόν ειλικρινά με τους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυσή του μέσω της αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο των σιτηρών του Πούτιν και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στην Τουρκία θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές.

Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να φροντίσουμε να κινηθούν ξανά ο ένας προς τον άλλον».