Όπως μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση, τον Ζελένσκι υποδέχτηκε στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μαδρίτης ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειάς και σήμερα πρόκειται να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Παλάτι της Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης και πρωθυπουργική κατοικία, για να υπογράψουν μια διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Ο Σάντσεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «μόλις το επιτρέψει η κατάσταση στο μέτωπο», η Ισπανία θα υπογράψει συμφωνία με την Ουκρανία «η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα θα περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Μαδρίτη ύψους 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας νέων πυραύλων Patriot και αρμάτων μάχης Leopard. Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι στιγμής η Μαδρίτη στο Κίεβο ήταν περιορισμένη.

Ο Ζελένκσι έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.