Σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος προχώρησαν την Τρίτη το πρωί η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Τέσσερα ζητήματα απασχόλησαν την συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας. Αυτή την ώρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εστιάσαν:
-
στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ,
-
στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης,
-
στα νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ τόσο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, όσο και για το «πλαστικό χρήμα»
-
στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες.
Αναφορικά με τα νομοσχέδια του υπουργείου, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σχετικά με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού, στο οποίο οι θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι στο τέλος, θα υπάρξει συμφωνία.
Σημειώνεται ότι το πρωί, ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εκτίμησε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή.
Αυτή την ώρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., καθώς επίσης και τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, το ζήτημα συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών από τα μέσα Αυγούστου και ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία. Αρμόδια στελέχη ανέφεραν δε πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες τουλάχιστον για 1 από τα 5 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει τα 3 από τα 5 μέλη του εποπτικού συμβουλίου, ενώ οι δανειστές τα άλλα δύο (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος).
«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά» δήλωσε κορυφαίος παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και στο θέμα της διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το τεχνικό μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει στο νέο υπερταμείο τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και Κτηριακές Υποδομές.
Για την ΕΑΒ διευκρινίζεται ότι θα εξεταστεί κατά πόσον η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και θα περάσει στο υπερταμείο μόνο αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα.
Επιπλέον, στα προαπαιτούμενα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνονται: Η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του ταμείου, η διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ταμείου και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.
Αισιοδοξία Σκουρλέτη για τα ενεργειακά
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσερχόμενος στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Κατά 99,9% θα κλείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.
Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.