Επίσπευση των ερευνών στην υπόθεση Novartis και ειδικότερα για το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη έχει ζητήσει με παραγγελία του ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, έχουν ήδη αποσταλεί από το εξωτερικό οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ακόμη ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές σχετικά με τυχόν εμπλοκή τους στο σκάνδαλο.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη και πλέον, με την δημιουργία της νέας υπερεισαγγελίας που προέκυψε από την ενοποίηση της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, συνεχίζεται από την νέα Οικονομική Εισαγγελία. Η έρευνα έχει μπει στο αρχείο για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά, ενώ ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει ασκηθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο. Θυμίζουμε πως το 2019 αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και ήδη ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και ακόμη επτά στελεχών της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών. Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis της περιόδου 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με όχημα χιλιάδες ιατρούς

Στο μεταξύ σύμφωνα το documentonews.gr, ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της εταιρείας Novartis για πρακτικές διαφθοράς στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τότε που η εταιρεία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβριο του 2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση. Συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ετοιμάζονται να στείλουν σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ζητηθούν από τις ΗΠΑ στοιχεία προκειμένου να κατατεθούν στη συνέχεια οι όποιες αγωγές αποζημίωσης.