Πολύ αργά τα ανεπαρκή μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να την διαχειρίζεται «βλέποντας και κάνοντας» και με αποτέλεσμα για ακόμα μία φορά να αποφασίζει σήμερα για περιορισμούς που θα εφαρμόσει αύριο το πρωί. Το Μαξίμου επιμένει να παρακολουθεί τις τρομακτικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει σήμερα, στην τελευταία της σύσκεψη μίλησε για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα λίγα γνωστά μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου αλλά χθες, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 21.657 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (με αιχμή του δόρατος την Αττική που κατέγραψε 9.882 μολύνσεις) και την μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, προανήγγειλαν την επίσπευσή τους.

Κατόπιν εορτής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα στην εστίαση, ίσως και από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΥ δεν φαίνεται να πιέζεται από την διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει «λοκντάουν», καθώς εκτίμησε ότι το «πικ» της επιβάρυνσης των νοσοκομείων έγινε με την «Δέλτα».

«Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο σκληρά μέτρα πρέπει να παρθούν»

Ωστόσο, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, χαρακτήρισε λάθος το μήνυμα εφησυχασμού, που περνάει στην Ελλάδα και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, καθώς όπως τόνισε αναμένεται μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας. «Το αν είναι ηπιότερη ή όχι η “Όμικρον” είναι μια επιστημονική συζήτηση την οποία θα καταλάβουμε σε λίγες βδομάδες αλλά πρακτικά δεν έχει σημασία» εξήγησε.

Έκανε λόγο επίσης για λάθος εκτίμηση των αρμόδιων σχετικά με την επίσπευση των μέτρων και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της λήψης σοβαρών μέτρων, όπως η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και του μαζικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Έχεις ένα δυναμικό φαινόμενο που έχει ξεκινήσει ήδη ενάμιση μήνα πριν και έχει υποτιμηθεί. Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να παρθούν» είπε και συνέστησε στους νέους και τις νέες να μην βγουν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς γιατί το πιθανότερο είναι να αρρωστήσουν.

Πιθανότατα θα δούμε περισσότερα από 30.000 κρούσματα

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε πως εάν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας, τότε τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τος 30.000 τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της Covid-19, που οφείλεται στην «Όμικρον» θα είναι δριμύ και σύντομο, διάρκειας περίπου ενός μήνα.

Και ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε πως η κατάσταση του ΕΣΥ δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πως αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το «τσουνάμι» σε νοσηρότητα.

Τα μέτρα

Σημειώνεται ότι μετά τις αιχμηρές αντιδράσεις των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας για τον σημαντικό περιορισμό της πληρότητας των γηπέδων (πληρότητα στο 10% με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους) από τις 3 Ιανουαρίου, έγινε δεκτό έκανε το αίτημα της Super League για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές. Τα υπόλοιπα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στη διασκέδαση και την εστίαση, απαγόρευση ορθίων, μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, που στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου, μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία που θα φτάνει έως και το 50% τόσο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.