Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως σε περίπτωση που εφαρμοστούν σωστά τα νέα αυστηρά μέτρα του lockdown στην Αττική θα μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αλλά το lockdown θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον έως και τις αρχές του Μαρτίου.

«Μιλάμε για μία μείωση που μπορεί να μας οδηγήσει μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ακόμη και στα 100-150 κρούσματα την ημέρα λιγότερα από 200, στην Αττική. Χρειάζεται τρεις εβδομάδες μίνιμουμ ,με τέσσερις εβδομάδες κάποιος θα πετύχαινε ακόμη χαμηλότερους αριθμούς, καλύτερη αποσυμπίεση των ΜΕΘ. Αυτή την στιγμή είναι στο 80% γεμάτες, έχουμε φτάσει το επίπεδο συναγερμού, είναι φανερό ότι το lockdown ήταν αναπόφευκτη λύση, δεν μπορούσαμε να αργήσουμε παραπάνω».

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική. Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και για τον λόγο αυτό, «υπάρχει χώρος ακόμα». Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας , τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ο οποίος είχε εκτιμήσει προ ημερών ότι αυτή την εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική ενδέχεται να αυξηθεί έως και 200%, ανέφερε πως «ενδεχομένως να χρειάζονται άλλες δύο εβδομάδες» μετά τις 28 Φεβρουαρίου για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αττική.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική αυτή την εβδομάδα μπορεί να φτάσει στο 200%»