Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι διευθυντές σύνταξης του Γαλλικού Πρακτορείου,, των εφημερίδων New York Times, La Stampa, Suddeutsche Zeitung, Washington Post, του περιοδικού New Yorker και  του δικτύου VICE Media.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε διάφορα επεισόδια που έχουν σημειωθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Μερικά εξ'αυτών είναι οι δύο επιθέσεις στα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet, την επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, την επιδρομή της αστυνομίας στην έδρα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Koza Ipek αυτήν την εβδομάδα, τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων του Vice News -ο ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ παραμένει στη φυλακή- και σε άλλες διώξεις και συλλήψεις.

«Ως εκδότες, είμαστε σοκαρισμένοι που βλέπουμε δημοσιογράφους, καθώς και εκδόσεις και ενημερωτικούς οργανισμούς να μπαίνουν στο στόχαστρο με αυτόν τον τρόπο. Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τον αντίκτυπο του να καλύπτει κανείς γεγονότα στην Τουρκία πλήρως και με ακρίβεια, τόσο στην πατρίδα όσο και στο εξωτερικό» σημειώνει η επιστολή.

«Καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλη την επιρροή σας για να διασφαλίσετε ότι οι δημοσιογράφοι, είτε είναι τούρκοι πολίτες είτε εργαζόμενοι για τον διεθνή Τύπο, θα προστατεύονται και θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα» αναφέρεται στην επιστολή.

Τέλος στην επιστολή στηλιτεύεται το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων