Σύμφωνα με τα πορίσματα, αλλά και όσα αναφέρουν τα σωματεία η Παπαστράτος-Philip Morris απέλυσε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο κατά παράβαση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αναλυτικότερα, η επιστολή του:
Αγαπητέ Αλέξη,
Πριν λίγες μέρες, παρουσία της Υπουργού Εργασίας, κατά την ομιλία σου μέσα στο εργοστάσιο της Παπαστράτος-Philip Morris, σε απευθείας πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση, εκθείασες τις εργασιακές σχέσεις της εταιρίας και την παρουσίασες ως πρότυπο εργοδότη που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σε μία εποχή που επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και η εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί τον κανόνα.
Αυτά ειπώθηκαν μπροστά στην κ. Αχτσιόγλου και ενώ η υπόθεση της καταχρηστικής απόλυσης μου λόγω υγείας (βάσει του πορίσματος του ΣΕΠΕ υπάρχει παραβίαση των όρων της ατομικής και της επιχειρησιακής σύμβασης και ΔΙΑΚΡΙΣΗ εναντίον μου) είναι σε πλήρη γνώση του Υπουργείου Εργασίας. Πέραν τούτου, την απόλυσή μου έχουν καταγγείλει πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, και η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.
Είμαι ένας καταρτισμένος νέος, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που μετά την αριστεία μου σε κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ευρώπης, αν και είχα καλές προοπτικές διεθνούς σταδιοδρομίας, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του brain drain, επέστρεψα για να εργαστώ στην Ελλάδα, εμπιστευόμενος τη χώρα μου κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Για κακή μου τύχη, κατά την περίοδο της εργασίας μου χτυπήθηκα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτώ και να ξεκινήσω συστηματική βαριά θεραπεία, ενημερώνοντας προφορικά και γραπτά τον εργοδότη μου ότι πρόκειται για σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Αν και σύντομα γύρισα στη δουλειά μου, εκτελώντας με υπερβάλλοντα ζήλο τα καθήκοντά μου, λίγους μήνες αργότερα, η Παπαστράτος-Philip Morris αιφνιδιαστικά με απέλυσε, χαρακτηρίζοντας με “ανεπαρκή”, παρόλο που λίγο καιρό πριν γίνει γνωστό το πρόβλημα υγείας, είχα επιλεχθεί (με διεθνή διαγωνισμό) για την θέση μου μεταξύ πολλών εκατοντάδων υποψηφίων, λόγω των πολύ υψηλών προσόντων μου. Μάλιστα αμφισβητήθηκε η απόδοση μου χωρίς καν να μου γίνει κάποια επίσημη αξιολόγηση σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο παγκόσμιος εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας.
Δεν ζητάω να επιστρέψω στην εργασία μου χαριστικά λόγω υγείας αλλά αξιοκρατικά λόγω ικανοτήτων και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο εργοδότης παρανόμησε εναντίον μου.
Η εταιρία έχει βαρύ ιστορικό βάναυσης αντιμετώπισης εργαζομένου με σοβαρά προβλήματα υγείας και στο παρελθόν, με άλλη κυβέρνηση, έχει υποστεί κυρώσεις από το Υπουργείο Εργασίας, με υψηλά πρόστιμα και σφράγισμα του εργοστασίου, όταν μετά από καταγγελία καρκινοπαθούς διαπιστώθηκε ότι η εταιρία, εν γνώσει του προβλήματος υγείας, τον είχε τοποθετήσει σε νυχτερινή βάρδια, σε θέση με ορθοστασία και σωματική καταπόνηση, στην γραμμή παραγωγής. Δυστυχώς ο εργαζόμενος λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε.
Άραγε πόσοι εργοδότες έχουν καταφέρει διαχρονικά να πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου μέσα στο Υπουργείο Εργασίας; Αυτή η στάση της κυβέρνησης προς την εταιρία συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίσκεψή σου Αλέξη όπου, αφού πρώτα αποθέωσες τον εργοδότη Παπαστράτο, προανήγγειλες το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την πάταξη του εργασιακού μεσαίωνα και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ΑΜΕΑ.
Μέσα στο εργοστάσιο της εταιρίας που σύμφωνα με τα πορίσματα του ΣΕΠΕ παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Στην εταιρία που δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας για την επαναπρόσληψή μου.
Άραγε τέτοιου είδους παραπτώματα επηρεάζουν καθόλου το μητρώο της εταιρίας στο point system που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο ή το μητρώο του συγκεκριμένου εργοδότη παραμένει λευκό;
Πότε αποφάσισες Αλέξη να εκθειάσεις δημοσίως τις εργασιακές σχέσεις του εργοδότη Παπαστράτου;
Την περίοδο που αναμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης σχετικά με την αγωγή στην οποία έχω προβεί για καταχρηστική απόλυση λόγω υγείας.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΓΩΝΑ
Θα παρακαλούσα λοιπόν, τόσο εσένα όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (κ.κ. Αχτσιόγλου, Φωτίου), που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την υπόθεσή μου όσο και την παλαιότερη υπόθεση του καρκινοπαθούς εργαζομένου, να πάρετε δημόσια θέση σχετικά με τα κακώς κείμενα στις εργασιακές σχέσεις της Παπαστράτος-Philip Morris.
Δίνω μία μάχη αξιοπρέπειας. Μία μάχη κατά των φαινομένων εργασιακού μεσαίωνα. Μία μάχη υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τον αγώνα μου θέλω να ανοίξω τον δρόμο για όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες που πέφτουν θύματα διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο.
Σε αυτή τη μάχη, σας καλώ να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση για το αν στέκεστε στο πλευρό του εργοδότη (που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Παπαστράτος-Philip Morris) ή στο πλευρό του εργαζομένου.