X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Επιστολή – γροθιά του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Ο θάνατος του εμποράκου» με φόντο τα κλειστά καταστήματα

«Φταίει η κινητικότητα στα λεωφορεία; Φταίει η κινητικότητα στους δρόμους; Φταίει το λιανεμπόριο που ήταν κλειστό 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 ημέρες, με μηδενική συμμετοχή στην αύξηση των κρουσμάτων;» διερωτώνται οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη που βιώνουν την απόλυτη οικονομική καταστροφή. Με ανοιχτή επιστολή τους, εξηγούν ότι θέτουν σε πρώτο πλάνο την Υγεία, αλλά δεν καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από το άνοιγμα σχολείων και όχι της αγοράς στην πόλη.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Ανοικτή επιστολή προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την οποία αναφέρει πόσο έχει πληγεί οικονομικά ο κλάδος από το συνεχόμενο κλείσιμο της αγοράς. Οι έμποροι, όπως σημειώνουν, θέτουν πάνω απ’ όλα της υγεία και δεν καταλαβαίνουν «πώς το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστό, ενώ δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων». Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, διερωτώνται πως με το ίδιο υψηλό ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν τα σχολεία και όχι η λιανική αγορά.

«Δεν υπάρχουν ιχνηλατημένα κρούσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το λόγο ότι στα καταστήματά μας ο ιδιοκτήτης είναι παρών και τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα που υποδεικνύονται, προστατεύοντας τον εαυτό του, τους υπαλλήλους του και φυσικά τους πελάτες του» τονίζουν στην επιστολή, επισημαίνοντας πως τα καταστήματα του δικού τους μεγέθους εξυπηρετούν περίπου 5 έως 10 πελάτες ημερησίως κατά μέσο όρο. Προσπαθώντας να καταλάβουν τι φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων και το κλείσιμο της αγοράς στη Θεσσαλονίκη σημειώνουν «Φταίει η κινητικότητα στα λεωφορεία; Φταίει η κινητικότητα στους δρόμους; Φταίει το λιανεμπόριο που ήταν κλειστό 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 ημέρες, με μηδενική συμμετοχή στην αύξηση των κρουσμάτων;».

Αναλυτικά το κείμενο της Ανοικτής Επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Αναγνωρίζοντας πλήρως το δύσκολο έργο που σας έχουν αναθέσει, το βάρος της ευθύνης και την αγωνία σας να προστατεύσετε την κοινωνία από μια πρωτόγνωρη για εμάς πανδημία, σας ευχαριστούμε για την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που κάνετε όλο αυτό το διάστημα. Είμαστε μαζί σας με σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ», όμως θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, για να βοηθήσουμε μόνο τη σκέψη σας, στις πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνετε έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις επιστημονικές γνώσεις και την κρίση σας, ότι όπως ήδη γνωρίζετε:

–Δεν υπάρχουν ιχνηλατημένα κρούσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το λόγο ότι στα καταστήματά μας ο ιδιοκτήτης είναι παρών και τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα που υποδεικνύονται, προστατεύοντας τον εαυτό του, τους υπαλλήλους του και φυσικά τους πελάτες του.

–Τα καταστήματα του δικού μας μεγέθους εξυπηρετούν περίπου 5 έως 10 πελάτες ημερησίως κατά μέσο όρο.

– Στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό στους τελευταίους 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 μέρες, ωστόσο το ιικό φορτίο αυξήθηκε.

Αποτέλεσμα της αύξησης ήταν η ανατροπή της απόφασης ανοίγματος του λιανεμπορίου στην πόλη μας. Όλο το διάστημα των πέντε κουραστικών μηνών για τον κόσμο, στα λεωφορεία υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους, το ίδιο, στην παραλία το ίδιο. Το λιανεμπόριο κλειστό. Ο ιός όμως συνεχίζει να καλπάζει. Σεβόμενοι πάντα τους θανάτους από τον ιό, τους ασθενείς που πραγματικά αγωνιούν και παλεύουν για την επιβίωσή τους και προσπαθώντας να προφυλάξουμε τις οικογένειές μας αλλά και να βρούμε τρόπο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι φταίει.

Φταίει η κινητικότητα στα λεωφορεία;

Φταίει η κινητικότητα στους δρόμους;

Φταίει το λιανεμπόριο που ήταν κλειστό 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 ημέρες, με μηδενική συμμετοχή στην αύξηση των κρουσμάτων και 1 άτομο ανά 25τ.μ. εντός του καταστήματος (το 10ήμερο που ήταν ανοικτό;).

Ό,τι και να φταίει, δυστυχώς το αποτέλεσμα για εμάς είναι το ίδιο «ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» και για πολλούς από εμάς το τέλος της εμπορικής μας δραστηριότητας με όλα τα συνεπακόλουθα. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ.

ΤΕΛΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ;

Όντας σίγουροι ότι στο ζύγι του βάρους του ιικού φορτίου θα συνυπολογίσετε την οικονομική καταστροφή του εμπορίου της πόλης μας και όχι μόνο, χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την κρίση σας, ευχόμαστε οι επόμενες αποφάσεις σας να εμπεριέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην έξοδο της χώρας από την πανδημία, που θα δώσουν το σύνθημα για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη στο έργο σας.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις