Δυο μήνες μετά την παρουσίαση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της έκθεσης της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανοίγει η συζήτηση για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, με 160 «επιφανείς Έλληνες» να απευθύνουν Διακήρυξη στον Πρωθυπουργό, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον γάμο μεταξύ των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».

Η «Εστία» είχε αποκαλύψει στα τέλη Ιουνίου ότι η έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Αλέξανδρο Λίνο Σισιλιάνο επικεντρώνεται στο φλέγον αυτό ζήτημα, με την πρώτη αντίδραση να έρχεται από ανθρώπους των Γραμμάτων των Τεχνών και των Επιστημόνων. Εκατοντάδες επιφανείς Έλληνες, ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί, πρέσβεις, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ετοιμάζονται να απευθύνουν Διακήρυξη στον Πρωθυπουργό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον γάμο των μελών ΛΟΑΤΚΙ+. Πρώτοι υπογράφοντες είναι οι πρώην Πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών οι κ.κ. Κοντόπουλος Γεώργιος, Κουνάδης Αντώνιος, Ήμελλος Στέφανος και Βαλτινός Αθανάσιος.

Έκθεση του καθηγητή Σισιλιανού εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. «Η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καθηγητή και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Όλα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα λίγο πριν το Athens Pride. «Από το 2005 το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας. Η ανάγκη αυτή για ορατότητα, καθώς και η δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε αυτή τη συγκυρία είναι μεγαλύτερες από ποτέ, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας μέσα σε ένα κλίμα προκαταλήψεων, διακρίσεων και φόβου», γράφουν τα μέλη του Athens Pride.Το σποτ για τη φετινή πολύχρωμη γιορτή αγάπης και ισότητας αποδεικνύει ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη μεγάλη απόσταση ως κοινωνία για την ορατότητα, την αποδοχή, τη συμπερίληψη και κυρίως την ισότητα. Οι κυβερνητικές προθέσεις το επιβεβαιώνουν.