Με μια δραματική έκκληση για τη βελτίωση των συνθηκών του camp του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, οι πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή, αναδεικνύουν με επιστολή τους στη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στην καλούμενη ως «Μόρια 2».
Χαρακτηριστικά σημεία της επιστολής την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Medico International, είναι εκείνα στα οποία οι πρόσφυγες συγκρίνουν τα δικά τους δικαιώματα με εκείνα των ζώων. Περιγράφωντας τις συνθήκες οι οποίες «με κάποιον τρόπο είναι χειρότερες από πριν τη μεγάλη πυρκαγιά», διερωτώνται: Θα είχαμε τέτοια συμπεριφορά αν ήμασταν ζώα», συμπληρώνοντας πως ακόμα και τα ζώα έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, ζητώντας από την Κομισιόν να τους παραχωρηθούν έστω αυτά τα δικαιώματα. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση αναφέρουν ότι «κάθε τρίτος άνθρωπος (ένας στους τρεις) σκέφτεται την αυτοκτονία».
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην επιστολή είναι εκείνο της χρηματοδότησης. Οι πρόσφυγες δεν ζητούν περισσότερα χρήματα αλλά θέτουν το ερώτημα σχετικά με το που καταλήγουν τα εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για το προσφυγικό, λέγοντας μάλιστα ότι με πολύ λίγα χρήματα, θα μπορούσαν οι συνθήκες στον καταυλισμό να βελτιωθούν. «Πολλοί από εμάς είμαστε μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα για να επισκευαστεί ένας τέτοιος καταυλισμός. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, απλώς ρωτήστε: Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν έφτασαν σε εμάς;».
«Ήρθαμε στην Ευρώπη για να ζητήσουμε άσυλο και να γίνουμε πολίτες και χρήσιμα μέρη των κοινωνιών σας»
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζουν, οι πρόσφυγες θέτουν εαυτούς πρόθυμους να βοηθήσουν στις εργασίες επισκευής και καλυτέρρευσης των υποδομών. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να εργαστούμε σκληρά, αν μας αφήσετε και μας εμπιστευτείτε για να κάνουμε αυτό το μέρος καλύτερο», αναφέρουν συγκεκριμένα στην επιστολή τους προς τη πρόεδρο της Κομισιόν και προσθέτουν ότι «το αποδείξαμε στο παρελθόν και ακόμη και τώρα η περισσότερη δουλειά εδώ γίνεται είτε από πρόσφυγες που προσφέρονται εθελοντικά για ΜΚΟ είτε από οργανώσεις αυτοβοήθειας προσφύγων. Πάντα θέλουμε να δείξουμε την εικόνα που πολλοί άνθρωποι έχουν για εμάς είναι λάθος: Ήρθαμε στην Ευρώπη για να ζητήσουμε άσυλο και να γίνουμε πολίτες και χρήσιμα μέρη των κοινωνιών σας».
Ακόμα συμπληρώνουν ότι θεωρούν τον συγκεκριμένο καταυλισμό σπίτι τους και ζητούν να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να αναβαθμίσουν τις υποδομές. Όπως υπογραμμίζουν «χρειαζόμαστε μόνο επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι πολλούς εθελοντές γεμάτους καλή θέληση, αλλά χωρίς τις γνώσεις αναφορικά με την αποστράγγιση, τη στέγαση και την παροχή νερού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας λάβετε σοβαρά υπόψη ως εταίρους και να γνωρίζουμε τι σχεδιάζεται και πόσα χρήματα δίνονται», επισημαίνουν. Μάλιστα αναφέρονται τόσο στη Σάμο όσο και στη Χίο, όπου επίσης ζουν πρόσφυγες σε αντίστοιχες συνθήκες, τονίζοντας: «Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς από εμάς δεν μπορεί να αντέξει στην ιδέα ότι ξεκινά μια νέα χρονιά με τις ίδιες συνθήκες σε Σάμο και Χίο».