Σύμφωνα με νόμο του 2016, εν μέσω τρίτου μνημονίου, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν για μία τριετία μετά τον θάνατο του συνταξιούχου – ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία, το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο και τον ΟΓΑ. Στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ η περικοπή εφαρμόζεται ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.
«Τώρα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επεκτείνει την εν λόγω διάταξη και σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο μάλλον που υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν ποσά από αυτούς τους συνταξιούχους, να επιστραφούν στον e-ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα» τονίζει στην επιστολή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
«Προτείνουμε: Να ψηφιστεί νέα διάταξη νόμου με την οποία θα δίδεται στον χήρο ή την χήρα το ποσό του 70% της σύνταξης του θανόντα έως και το τέλος της ζωής του επιζώντα. Επίσης, σε όσους έχουν περικοπεί ήδη οι συντάξεις χηρείας, να επανέλθουν και αυτές στο όριο του 70%. Διαφωνούμε με την όποια άλλη μείωση στις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος την στιγμή που για μια ολόκληρη ζωή έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές από τον θανόντα.Θεωρείται ιεροσυλία.Το δημοσιονομικό κόστος διατήρησης των συντάξεων χηρείας στο 70% είναι ελάχιστο, τα στοιχεία προκύπτουν από το Υπουργείο Εργασίας» προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ,
Ολόκληρη η επιστολη του ΕΝΔΙΣΥ:
Θέμα: Συντάξεις χηρείας – θανάτου εξ ιδίου δικαιώματος
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ
Θα θέλαμε να σας αναπτύξουμε τη θέση μας σχετικά με τις συντάξεις Χηρείας- θανάτου εξ ιδίου δικαιώματος.
Ο εργαζόμενος, καθ’ όλο τον ασφαλιστικό του βίο πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ούτως ώστε όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να λαμβάνει την αντίστοιχη σύνταξη.
Εάν λοιπόν επέλθει το μοιραίο στη ζωή του, αυτή την σύνταξη που δικαιούται, την λαμβάνει εφόσον βρίσκεται εν ζωή, ο σύζυγος ή η σύζυγος.
Σύμφωνα με νομοθεσία που η δική σας κυβέρνηση θεσμοθέτησε, από το 2020 ισχύει ότι μετά την πάροδο μιας τριετίας, η σύνταξη χηρείας, από το 70% της αρχικής σύνταξης που καταβάλλεται έως τότε, να μειώνεται κατά το ήμισυ. Πρόκειται για πολύ άδικη ρύθμιση, που ήδη εφαρμόζεται σε δικαιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επεκτείνει την εν λόγω διάταξη και σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο μάλλον που υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν ποσά από αυτούς τους συνταξιούχους, να επιστραφούν στον e-ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Προτείνουμε: Να ψηφιστεί νέα διάταξη νόμου με την οποία θα δίδεται στον χήρο ή την χήρα το ποσό του 70% της σύνταξης του θανόντα έως και το τέλος της ζωής του επιζώντα. Επίσης, σε όσους έχουν περικοπεί ήδη οι συντάξεις χηρείας, να επανέλθουν και αυτές στο όριο του 70%.
Διαφωνούμε με την όποια άλλη μείωση στις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος την στιγμή που για μια ολόκληρη ζωή έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές από τον θανόντα.
Θεωρείται ιεροσυλία.
Το δημοσιονομικό κόστος διατήρησης των συντάξεων χηρείας στο 70% είναι ελάχιστο, τα στοιχεία προκύπτουν από το Υπουργείο Εργασίας.
Το ΕΝΔΙΣΥ είναι στη διάθεσή σας για να αναπτύξει ακόμα καλύτερα τις θέσεις του.
Μην επιβάλλετε νέες περικοπές στους συνταξιούχους χηρείας, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο, παρατεταμένης ακρίβειας.