
ΚΚΕ: Επικίνδυνο μέτρο
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ένα επικίνδυνο μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας». Ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν αυτήν την πρακτική. Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, κάνει δύο πολύ σοβαρές παραδοχές: ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος έχει εφαρμογή και για τις ευρωεκλογές. Το αναφέρει ξεκάθαρα, η επιστημονική υπηρεσία. Το δεύτερο είναι ότι θέτει ζητήματα παραβίασης της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και της μυστικότητας. Εμείς καταθέτουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας».
Ελληνική Λύση: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι «ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προβάλλουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου γιατί καταργείται η ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων του εξωτερικού, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και αρχή της μυστικότητας».
Νέα Αριστερά: Παραβιάζονται βασικές αρχές
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, επί της αρχής. Με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές, η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο απλόχερα πρόσφεραν τη συναίνεσή τους, να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων».
«Νίκη»: Οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γ. Αποστολάκης επεσήμανε από την πλευρά του ότι «έχουμε μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα και καταθέτουμε ένσταση για την παραβίαση του άρθρου 51 του Συντάγματος. Στην Ελλάδα οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών». Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέπεται ως μοναδικός τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού.
ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί των προτάσεών μας για αλλαγές
Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση καταλόγων και λοιπές διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια.
Με την πρώτη τροπολογία προτείνονται αλλαγές για τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16 και 17 του σχεδίου νόμου. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 που αφορά την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου με ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξουν αυξανόμενοι όροι διαφάνειας λειτουργίας της Επιτροπής και διοικητικός έλεγχος. Την τροποποίηση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την μεγαλύτερη προστασία της διαδικασίας της ψηφοφορίας από τη διπλοψηφία και την επακόλουθη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Την τροποποίηση του άρθρου 10 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου. Την τροποποίηση του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου με στόχο την αποτροπή των πρακτικών «άγρας ψήφων» και της «οικογενειακής ψήφου». Την τροποποίηση του άρθρου 12 με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αυτόνομης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών ατόμων με βοηθητικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Την τροποποίηση του άρθρου 15 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου βάσει των 13 Περιφερειών και ανά ήπειρο. Την τροποποίηση του άρθρου 17 με διατάξεις που έχουν ως στόχο την παρακολούθηση με όρους διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής της λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας». Με την προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας «επιδιώκεται η αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και ιδίως της διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με οφέλη για την διοίκηση και τον πολίτη»
Η τρίτη τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «διευκόλυνση αυτόνομης άσκησης εκλογικού δικαιώματος ατόμων με αναπηρία» με προβλέψεις βοηθητικού εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, την ορατότητα και την προσβασιμότητα τους στα εκλογικά τμήματα