Με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, άρχισαν, με την επισκόπηση της ατζέντας, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Στο σημερινό πρόγραμμα υπάρχει ακόμη το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς και τα εργασιακά (με την παρουσία της νέας υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου).
 
Στην ατζέντα της β' αξιολόγησης περιλαμβάνονται επίσης τα δημοσιονομικά μεγέθη για τη διετία 2017- 2018, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα επαγγελμάτων (μηχανικοί, λιμενεργάτες κ.ά.), η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.
 
Ειδικά για το δημοσιονομικό κενό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπάρχουν τόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού- όπου καταγράφεται υπέρβαση εσόδων και πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ το δεκάμηνο εφέτος-, όσο και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το γ' τρίμηνο με ρυθμό 1,5%. 
 
«Κρας τεστ» αναμένεται να αποτελέσει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα αναχώρησης- σύμφωνα με το πρόγραμμα- των επικεφαλής των κλιμακίων από την Αθήνα.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου. Προκειμένου, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος (αλλά και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων) και να συζητηθεί στη συνέχεια η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 

Επιστροφή στη διαπραγμάτευση με εργασιακά και Υπερταμείο
 

Tη Δευτέρα ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αναμένεται να προταθούν νέα σκληρά μέτρα, προκειμένου να «κλειδώσει» μια συμφωνία για το χρέος

 
Οι σημερινές συναντήσεις έχουν ως εξής:
11:00-12:30 Επισκόπηση.
17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
18:00-19:00 Αγορά εργασίας.
 
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
 
Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
 
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, δεν υπήρξε σαφής διατύπωση για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το θέμα του χρέους είναι κάτι που θα συζητηθεί εν καιρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε «θετική τροχιά», χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση για το χρέος, ενώ ο Βόλφγκαν Σόιμπλε ξέκοψε εκ νέου το θέμα για συζήτηση του ελληνικού χρέους.
 
«Η ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία “φωτίζει” μία πλευρά της εργασιακής ζούγκλας, που έχουν επιβάλει τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, «ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου».
 
«Η μάχη του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με πλήρη εργασία, πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, συνεχίζεται, έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι, «σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί βασική επιλογή η σύγκρουση με τις αιτίες και τους παράγοντες που έχουν διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας».