Της Μ. Παπαχριστούδη
Σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Το κέρδος της απέναντι στην μνημονιακή κυβέρνηση μπορεί τελικά να είναι μικρό. Μια εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο για εργαζόμενους που έχουν ήδη αποδεχθεί μείωση αποδοχών από το 2009, κατά 35%. Η ένταξη της ΕΡΤ όμως στο καθεστώς ΔΕΚΟ είναι από μόνη της παράλογη και εγκληματική. Όπως και οι στόχοι των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο ραδιομέγαρο. Τα γεγονότα και τα όσα διαδραματίστηκαν τις δυο προηγούμενες μέρες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σημασία ωστόσο έχει πως για πρώτη φορά εργαζόμενοι σε κρατικό μαγαζί ΜΜΕ επέδειξαν πρωτοφανή ενότητα, απαίτησαν και κέρδισαν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων ίσος προς ίσον σε συνελεύσεις. Για πρώτη φορά συντάκτες δεμένοι στον ιμάντα της κρατικής πληροφορόησης αναρωτήθηκαν φωναχτά για την ενημέρωση που εκπέμπει η ΕΡΤ ως κρατική τηλεόραση, για το ρόλο της ως δημόσια, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και το πως οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες ως “Μέσο δημοσίου συμφέροντος”.
Και αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν για πολύ ανεκτά. “Κλειστή ΕΡΤ σε κυβέρνση μνημονίου”; Το βαθύ σύστημα χειραγώγησης αντέδρασε. Με κάθε μέσο. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη.
Επίσημα με την αναστολή των απεργιών από την ομοσπονδία της ΠΟΣΠΕΡΤ http://www.pospert.gr/el/anakoinoseis/412-2012-01-18-13-31-46.html. Οι συνδικαλιστές παραδέχονται πως από τη συνάντηση τους με τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή δεν πήραν τίποτε άλλο παρά υποσχέσεις. Και η απειλή για νέα μέτρα εκδηλώθηκε ξεκάθαρα. Αφού η ΕΡΤ παραμένει στο καθεστώς ΔΕΚΟ.
Ανεπίσημα-χωρίς ακόμη απόφαση ενώσεων, η απεργία ζητείται να ανασταλεί με το γνωστό “δημοσιογραφικό τρόπο” των ημερών. Με συλλογή υπογραφών.
Το κείμενο το “127” μόνιμων δημοσιογράφων της ΕΡΤ υπό τον τίτλο “Φθάνει πια” χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να σπάσει το μέτωπο των κινητοποιήσεων. Είναι δε τόσο οφθαλμοφανή τα κίνητρα όσων διακίνησαν το εν λόγω κείμενο που παραδέχονται ανοιχτά πως οι ίδιοι, δηλαδή οι μόνιμοι, πήραν αυτό που ήθελαν. Μικρότερη μείωση στους μισθούς τους! Η επιστολή τους αναρτήθηκε στο blog των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και σε μέρες απεργίας όλου του κλάδου έκανε το γύρο του Διαδικτύου σε όλα τα site, σε όλα τα blog.
http://dimosiografoiert.blogspot.com/2012/01/127_16.html
Το γεγονός ότι το εν λόγω κείμενο δόθηκε την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ και κυρίως, την ημέρα που η κυβέρνηση απέλυε 170 συμβασιούχους συναδέλφους τους, προκάλεσε -όπως είναι φυσικό- σφοδρές αντιδράσεις.
Στο blog των δημοσιογράφων ΕΡΤ ξέσπασε ένας άνεϋ προηγουμένου διάλογος με απόψεις και επιχειρήματα. (όλος ο διάλογος στα short stories)
Για την αναστολή των απεργιών διακινήθηκε και δεύτερο κείμενο υπογραφών κατά των απεργιών, σε πιο liht εκδοχή. Και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις. Κυρίως γιατί επαγγελματίες δημοσιογράφοι στον ιμάντα της κρατικής ενημέρωσης, αποδέχθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο παραδοχής της ήττας τους.