Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη ή την Τετάρτη και στόχος των δύο πλευρών είναι να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Το θέμα των εργασιακών ξανάρχεται στο προσκήνιο, με τους δανειστές να έχουν σκληρύνει πολύ την θέση τους τον τελευταίο καιρό. Ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπου μεταξύ άλλων θέλουν τη θέσπιση του lockout (ανταπεργία).

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται στις απαιτήσεις των δανειστών και δεν κάνει πίσω στο αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί κεντρικό πολιτικό αίτημα για την κυβέρνηση που συνεχίζει να προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Τα σενάρια για ενισχυμένο «κόφτη»

«Κλειδί στη συζήτηση για τα πλεονάσματα και τα έξτρα μέτρα μετά το 2018 θα είναι ο ενισχυμένος  «κόφτης», ο μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του ενισχυμένου «κόφτη» έχει ταχθεί προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Έχουμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε όμως ακόμη την πλήρη συμφωνία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 

Νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε την Παρασκευή πως το ΔΝΤ «συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πιάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Η κυβέρνηση επιμένει στο 2,5%+1%: πλεόνασμα 2,5% για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, με το 1% να απελευθερώνεται στην αγορά, ενώ το Μαξίμου επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

To Μαξίμου υποστηρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Στα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή».