Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018» δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)», Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται στη χώρα την Τρίτη.  Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, «προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δουλειά που έγινε τις περασμένες εβδομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Με μόλις πέντε ημέρες στη διάθεσή τους, κυβέρνηση και δανειστές συναντόνται τις επόμενες ημέρες με στόχο το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να πραγματοποιηθεί με υπογεγραμμένο το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. Οι δύο πλευρές αναμένουν το σημερινό EuroWorking Group που θα δώσει τις οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.
 
Όπως αναφέρεται, ο προγραμματισμός προβλέπει την πολιτική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές του ερχόμενου έτους, με σκοπό και την έγκριση για την επόμενη δόση του μνημονίου.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης απαιτείται η υλοποίηση ακόμη 70 προαπαιτούμενων μέτρων, που μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά. Όπως σημειώνεται, ωστόσο, λίγα από αυτά είναι τέτοια που να προβληματίζουν τις δύο πλευρές για την υλοποίησή τους.
 
Εκτός από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που τις ίδιες ημέρες που έρχεται στην Αθήνα η αντιπροσωπεία των δανειστών τίθενται σε εφαρμογή, σημαντικά παραμένουν τα ζητήματα των κοινωνικών επιδομάτων, τα ενεργειακά και το ζήτημα του Ελληνικού.
 
Αναφορικά με το Ελληνικό, οι πιέσεις της Lamda Development συνεχίζουν να εντείνονται και να αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτείται, ώστε να καταγραφεί η τελική επιφάνεια δόμησης και τα ύψη των κτηρίων.
 
Για τα ενεργειακά, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.
 

Ωθήσεις Ρέγκλινγκ για αξιολόγηση

 
«Έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του, νιώθουμε ενθαρρυμένοι από την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά ενόψει της επικείμενης αποστολής για την τρίτη αξιολόγηση. O ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς προγραμματίζει να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και να στείλει αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την 4η Δεκεμβρίου. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018» ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM, δίνοντας τον τόνο των διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών.
 
Στην ερώτηση της εφημερίδας «ότι τα χρήματα του προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ πιθανόν δεν θα χρειαστούν όλα. Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα χρήματα;» ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως όπως υπέδειξε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν, από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές.
 
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, χάρη στις πολύ μικρότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστούν αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο του ανώτατου ορίου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM. Μέχρι στιγμής, ο ESM έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ και θα γίνουν και άλλες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, όμως συνολικά όλες μαζί θα είναι σαφώς μικρότερες των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το Eurogroup υπέδειξε τον Μάιο του 2016 ότι ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν, από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές. Προϋπόθεση για μια τέτοια επιπλέον ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος, είναι ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM και όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν. Το να αντικαταστήσουμε ακριβότερα δάνεια με φθηνότερα δάνεια του ESM θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Προέχει η αξιολόγηση

 
Την ίδια ώρα, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup παραπέμπει και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους.
 
«Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, για την κατάσταση. Σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια, αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος και δεν θέλω να προκαταλάβω την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ντάνιελ Φέλινγκ. 
 
Ακόμη, είπε ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ό,τι αφορά τόσο ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης πόρων, όσο και την πιθανότητα, σε αυτήν την περίπτωση, να χρειαστεί νέα εντολή από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

 

Στόχος το «πράσινο φως» από το Eurogroup

 
Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level greement) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η τρόικα να έχει δώσει τη συγκατάθεση της, έχοντας δει πως υλοποιούνται οι απαιτήσεις των δανειστών. Μέχρι το τέλος του 2017 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα και τα υπόλοιπα να κλείσουν στις αρχές του 2018.
 
Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, πέρα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις και οι «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της ενέργειας και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τον προϋπολογισμό του 2018 που θα καταθέσει στις 21 Νοεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.
 

Απαίτηση για 1.400 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα

 
Σημειώνεται πως την ώρα που αναμένεται η επανεκκίνηση των εκ του σύνεγγης διαπραγματεύσεων, η απόφαση για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την Τετάρτη οδεύει προς εφαρμογή.
 
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές που επικαλείται η Καθημερίνη, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν περί του 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασσμούς, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τον αριθμό αυτόν να φτάνει στους 1.400 πλειστηριασμούς τον μήνα.
 
Μάλιστα, αναφέρεται πως το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς, με τον στόχο για τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 18.000.
 
Σημειώνεται πως στο ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής, αναφέρεται ως «βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών» ο νόμος Κατσέλη που προστάτεψε μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, με την υπογράμμιση πως το προηγούμενο διάστημα προσέφερε «νομικό καταφύγιο σε πολλούς που, ενώ μπορούσαν, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις υποχεώσεις τους».