Τις διατάξεις για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει η νέα τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα από το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κωστή Χατζηδάκη.
Μέσω της νέας αυτής τροπολογίας παρέχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η απαραίτητη εξουσιοδότηση για να προχωρήσει στην άμεση έκδοση της απόφασης για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Συγκεκριμένα, αναμένεται πως μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020, δύο μήνες δηλαδή πριν από την έναρξη της ρυθμιστική περιόδου 2021-2024, θα έχει εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου.
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ιδιωτών, με πρόσχημα «το όφελος των καταναλωτών»
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα απαγορευτεί η μεταβίβαση των μετοχών της και των θυγατρικών της, οι οποίες είναι οι ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για χρονικό διάστημα που θα ανέρχεται στα 5 χρόνια από την απόκτησή τους.
Στις τροπολογίες δίνονται «δώρα» στους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και «όπλα» στον ανοιχτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τους παραγωγούς ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών (ΑΠΕ). Τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) δημοσιοποίησε μελέτη μέσω της οποίας τεκμαίρεται ότι η επίπτωση της πανδημίας είναι περιορισμένη στους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι, εάν δεν υπήρχαν οι μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ο ΕΛΑΠΕ θα έκλεινε με σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατομμυρίων στο τέλος του 2020. Οι παραγωγοί ΑΠΕ φοβούνται ότι θα τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, ενώ ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει δημοσίως ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν αποφασιστεί κάποια λύση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΠΕΦ:
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», για να ευνοήσει τους μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τροπολογία με την οποία τους επιτρέπει να δηλώνουν έτοιμοι χωρίς να περιμένουν αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή, όσοι έχουν εγκαταστήσει σταθμό παραγωγής θα υποβάλλουν «Δήλωση Ετοιμότητας» με βάση αυτοψία ιδιώτη μηχανικού και θα κατοχυρώνουν την τιμή παραγωγής που ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή. Στις τιμές αυτές παρατηρείται γενική πτώση όσο αυξάνεται η προσφορά, οπότε όσο νωρίτερα κατοχυρώνεται η τιμή τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα για τον παραγωγό.