Σε πογκρόμ κατά μεταναστών εργατών γης εξελίχθηκε εθνικιστικό συλλαλητήριο που είχε οργανωθεί στο Τυμπάκι Ηρακλείου, για το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα η συγκέντρωση είχε και παγκρήτιο χαρακτήρα, ενώ στρεφόταν ξεκάθαρα κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται σε χωράφια της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», μια αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το δημαρχείο Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης, με προορισμό το μέρος της συγκέντρωσης στο Τυμπάκι, με την πλειονότητα των συγκεντρωμένων να προέρχονται από άλλα μέρη της Κρήτης.

Οι διαδηλωτές, κρατούσαν ελληνικές σημαίες, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά των μεταναστών, ενώ κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι περισσότερες εκ των οποίων στρέφονταν κατά των μεταναστών εργατών γης της περιοχής, κάποιοι αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης, κινούμενοι προς έναν χώρο λατρείας μουσουλμάνων της περιοχής, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη περιοχή έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ προσήχθησαν συνολικά πάνω από 15 άτομα. Αργότερα, το ίδιο βράδυ, ρατσιστές επιτέθηκαν σε σπίτι που διέμεναν μετανάστες, με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα της Κρήτης, να κάνουν λόγο για τρεις χτυπημένους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ για τη παροχή πρώτων βοηθειών.

«Η Κρήτη είναι ένας τόπος που πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες και στους κατατρεγμένους»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τα γεγονότα που ακολούθησαν το συλλαλητήριο σημειώνοντας πως «παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις κινήσεις κύκλων που χρησιμοποιώντας ακραίο και ρατσιστικό λόγο και αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως στην πρόσκληση για τη σχεδιαζόμενη σημερινή συγκέντρωση στο Τυμπάκι, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν υπαρκτά προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μεγάλου αριθμού μεταναστών, για να προωθήσουν την δική τους πολιτική ατζέντα, υπό το πρόσχημα δήθεν της προστασίας των γηγενών, που εμφανίζονται θύματα ενός σχεδίου “εξισλαμισμού” της Κρήτης, για το οποίο μάλιστα φέρουν ευθύνη οι τοπικοί άρχοντες του νησιού», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει ο ΔΣΗ, «τόσο οι ημεδαποί όσο και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ουδέν έχουν να χωρίσουν, αντίθετα έχουν κοινά συμφέροντα να ζουν και να εργάζονται ειρηνικά. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, ιδιαίτερα της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης, τόσο από ημεδαπούς, αλλά και από ορισμένους αλλοδαπούς έναντι των ομοεθνών τους, αλλά και η απομόνωση των ακραίων φωνών, που δυσφημούν την Κρήτη».

Η ανακοίνωση συμπληρώνει πως η Κρήτη «είναι ένας τόπος που πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες και στους κατατρεγμένους», είναι ένας τόπος «που θα σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα όποιου βρίσκεται στο έδαφος της, ανεξάρτητα, φύλου, φυλής, ή θρησκείας», ενώ διευκρινίζει πως «τον ίδιο σεβασμό στα ήθη, έθιμα και ειρηνικό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού, ζητά από όσους φιλοξενεί στο έδαφος της.

Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου στην ανακοίνωσή του καταλήγει γνωστοποιώντας πως θα προσφέρει τη συνδρομή του σε όποιον ζητήσει τη βοήθεια του για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και για την άρση των φαινομένων εκμετάλλευσης και τη μη επανάληψη τους στο μέλλον.

Ιστορικό βίας μεταξύ ντόπιων και μεταναστών

Τόσο το συλλαλητήριο, όσο και η βία κατά των μεταναστών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στα τέλη Αυγούστου, μετανάστες εργάτες γης και ντόπιοι είχαν έρθει στα χέρια με καδρόνια και άλλα αντικέιμενα να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ από το περιστατικό αρκετοί είχαν τραυματιστεί από αμφότερες τις πλευρές.

Οι αιτίες του περιστατικού διίστανται, ωστόσο πληροφορίες για τη σπίθα που ξεκίνησε το κύμα βίας στη περιοχή, κάνουν λόγο για ένα λεκτικό επεισόδιο ενός Πακιστανού εργάτη γης και μια Ελληνίδας, που οδήγησε τους ντόπιους «να ζητήσουν το λόγο», με βίαιο τρόπο από τους Πακιστανούς εργάτες.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ηρακλείου, μετά το περιστατικό και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επιθέσεων κατά των μεταναστών εργατών γης, τονίζοντας παράλληλα πως θα συμβάλει στο «να συνεχίσουν να ζουν ομαλά Ελληνες και ξένοι εργάτες στην περιοχή, να στοχεύσουν στον κοινό τους αντίπαλο, αυτόν που φέρνει φτώχεια και δυστυχία, ξεριζωμό και εξαθλίωση. Να στοχεύσουν στην πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων».

Από πλευράς του το Συνδικάτο καταγγέλλει πλήθος άλλων περιστατικών που έχουν συμβάλλει στη βία στη περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, υπήρξε ακόμη και μαχαίρωμα Πακιστανού μετανάστη, ενώ επιπλέον έλαβαν χώρα ενέδρες σε συσκευαστήριο, σε σπίτια, καθώς και μάχες σώμα με σώμα.

Τα περιστατικά αυτά σύμφωνα με το Συνδικάτο έχουν την αρχή τους στην έναρξη του καλοκαιριού και δράστες ρατσιστικές ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, και εισβάλουν ακόμα και μέσα σε σπίτια.

Η αστυνομία πραγματοπιιούσε «εφόδους σε σπίτια όπου με τη βία τους έβγαζε έξω και τους γρονθοκοπούσε»

Παρόμοια περιστατικά κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή πριν το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Τετάρτης. Ειδικότερα η ΚΕΕΡΦΑ, ανάφερε περισταικό μαχαιρώματος ενός μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν από έναν οδηγό φορτηγού στο εργοστάσιο Γιαννακάκη.

Επίσης η ΚΕΕΡΦΑ παρουσιάζει ένα συνεχώς κλιμακούμενο κύμα βίας. Βάσει των όσων αναφέρει η ανακοίνωση, «στη συνέχεια οι συνάδελφοι του μαχαιρωμένου εργάτη τον υπερασπίστηκαν. Την επόμενη μέρα ο μαχαιροβγάλτης μάζεψε περίπου 15 άτομα για να ζητήσουν το λόγο από τους εργάτες, όμως ακριβώς επειδή ήταν όλοι μαζί στο εργοστάσιο δεν τόλμησε να κάνει έφοδο».

Επιπλέον υπογραμμίζεται πως «τις επόμενες μέρες η αστυνομία προχώρησε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών εργατών στο Τυμπάκι, με εφόδους σε σπίτια όπου με τη βία τους έβγαζε έξω και τους γρονθοκοπούσε, ενώ υπήρχαν και περιστατικά όπου η αστυνομία σταματούσε Πακιστανούς εργάτες, τους ρωτούσε αν αυτοί δουλεύουν στο εργοστάσιο Γιαννακάκη και τους συλλάμβανε».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου Οχι στη ρατσιστική σύναξη μίσους στο Τυμπάκι με τις πλάτες της ΕΛΑΣ Το τελευταίο…

Gepostet von ΚΕΕΡΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ am Dienstag, 8. September 2020