Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα» συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη πυροδότησε στη Βουλή η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μεσανατολικό, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του ήταν αυτό που καλλιέργησε σχέση με τον αραβικό κόσμο, με πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο πρωθυπουργός σχολίασε τις σχετικές αναφορές, επισημαίνοντας ότι η θέση της Ελλάδας δεν ήταν ισορροπημένη, καθώς το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε επίσημα τον Απρίλιο του 1990 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Ελλάδα να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε και δημιούργησε μια σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο με μεγάλες πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ. Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, αξιών πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως αυτή η παράταξη, αυτή η παράταξη ήταν αυτή που δεν εμπόδισε και δημιούργησε, εργάστηκε για να υπάρχει αυτή η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια συμμαχία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε στην πρωτολογία του ο κ. Ανδρουλάκης.

Η αναφορά του στην εποχή Παπανδρέου – Αραφάτ προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, που στη δευτερολογία του τόνισε ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα δεν ασκούσε ισορροπημένη πολιτική, ενώ ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.

«Κύριε Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ. Δεκαετία 1980. Ισχύει όμως τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας με την ευρύτερη γειτονιά μας; Γιατί θέλω να σας θυμίσω, γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά, ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό έρχεστε και ισχυρίζεστε εσείς τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτήν τη συγκεκριμένη αναφορά. Δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίσαμε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτήν την περίοδο», ανέφερε.

Η κόντρα

Στη δευτερομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχικά για τον χρόνο ομιλίας. «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον κανονισμό της Βουλής. Μιλήσατε 30 λεπτά και για το νομοσχέδιο 3 λεπτά. Εδώ δεν είναι αίθουσα ανάπτυξης έκθεσης ιδεών», ανέφερε αρχικά.

«Στο ευρωκοινοβούλιο κ. Ανδρουλάκη δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκλειναν το μικρόφωνο γιατί αυτό προέβλεπε ο Κανονισμός. Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα»., συμπλήρωσε.

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στην κοινοβουλευτική παρουσία του πρωθυπουργού. «Μιας και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στην Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στην Βουλή και αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημέρες της νέας περιόδου; Πόσες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς κ. Ανδρουλάκη; Μία. Το ποιος κρύβεται από την Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, προχώρησε την ομιλία του παρομοιάζοντας τον Σ.Φάμελλο και τον Ν.Ανδρουλάκη με «εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο» και εν συνεχεία υπενθύμισε τα… ποσοστά των εκλογών. «Αλλάξτε τροπάρι», κατέληξε.

«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο και μην έχοντας άλλο δίσκο ακούν το ίδιο τροπάριο. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη για συμφέροντα και ο κ. Ανδρουλάκης για ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλοπές. Όμως η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κυβέρνηση με ακροδεξιό δεκανίκι»

«Ήρθατε στη βουλή κ. Μητσοτάκη για να αλλάξετε λίγο την εικόνα της κυβέρνησης. Απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η μεταρρύθμιση που έχετε στο μυαλό σας», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

«Η κυβέρνηση με το ακροδεξιό δεκανίκι άλλαξε την σύνθεση στις ανεξάρτητες αρχές. Δώδεκα το βράδυ βγάλατε το ΦΕΚ. Σε αυτό είστε γρήγοροι», πρόσθεσε.

«Μιλάτε για αξιοκρατία, όταν δεν έχετε οργανόγραμμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης; Το νομοσχέδιο αυτό νομοθετεί τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Έρχεται η κα Κεραμέως και νομοθετεί ότι στο Δημόσιο θα επιλέγονται τα πρόσωπα με βάση επιτροπές με πλειοψηφία κυβερνητικά στελέχη. Το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ στην κατάλληλη θέση. Αυτό είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση. Αυτό το λέγαμε αν έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Νομοθετεί το ρουσφέτι», τόνισε ο Σ.Φάμελλος επιτιθέμενος στην κυβέρνηση.

«Μπροστά την εξουσία σας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

«Αποκούμπι κ. Μητσοτάκη ο Βελόπουλος που τα κάνατε πλακάκια! Έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως το “Βήμα” έγραψαν για πρόστιμο. Δεν τα διαβάσατε τα άρθρα αυτά; Για να προλάβουμε εμείς τα καταγγείλαμε να γίνει επιτέλους σύγκριση λίστας Μενουδάκου και ΕΥΠ; Για να δούμε ποιος είχε το predator; Αφήστε κ. Βελόπουλε τα εμβόλια, κηραλοιφές και επιστολές Ιησού και πείτε ποια τα κίνητρά σας;», σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Για σας δεν υπάρχουν όρια κ. Μητσοτάκη, μπροστά στην εξουσία σας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση σας είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Είστε ένοχος για το παρακράτος και το μέγαρο Μαξίμου», υπογράμμισε στην ομιλία του.

«Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όλα τα θυσιάζετε στο βωμό της εξουσίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.