Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε προ ημερών ότι η κυβέρνηση του έχει λάβει πολλαπλές αναφορές σχετικά με Έλληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και δίνουν χιλιάδες ευρώ σε πολίτες της ΠΓΔΜ, προκειμένου να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές σχετικά με Έλληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες», στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Ζάεφ κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ότι επιχειρεί να αποτρέψει την είσοδο της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο. Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ».
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ, εξαπέλυσε πυρά κατά του Ζ. Ζάεφ, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις καταγγελίες Ζάεφ και τονίζει πως τέτοιου είδους δηλώσεις υποκινούν το κλίμα ρωσοφοβίας. «Πιστεύουμε ότι τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις, καθώς και οι πρόσφατες εικασίες εκ μέρους της υπουργού Άμυνας, αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας, που όλο και περισσότερο θεωρείται από τους δυτικούς εταίρους της ΠΓΔΜ ως μέσο για την επίτευξη των δικών τους στόχων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής».
Παράλληλα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει πως δεν επιθυμεί τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με την επιθυμία της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θεωρούμε αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της ΠΓΔΜ με την περίφημη “ρωσική απειλή”».