Ο Γ. Σταθάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Νέα Δημοκρατία «θέλει να αυξήσει και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%, όπως έκανε την περίοδο 2012-14», με αφορμή τις προτάσεις της ΝΔ για την ΔΕΗ, όπως τις περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χτζηδάκης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «από το 2010 έως το 2014, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα μηδέν. Η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το σχέδιο της ΝΔ το 2014 αφορούσε μια «μικρή ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, δεύτερον τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που εμείς δεν πουλήσαμε το 66% όπως ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά κρατήσαμε το 51% και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινέζικη State Grid με 24%, φτιάχνοντας μια εταιρεία-μοντέλο που διπλασίασε την αξία της από το 2015 μέχρι σήμερα και φυσικά πώληση του 17% του πακέτου ΔΕΗ, της μεγάλης ΔΕΗ, για να πέσει το Δημόσιο από το 51% στο 34%». Εκτίμησε ότι το ίδιο σχέδιο έχει και τώρα η ΝΔ, ενώ συγκεκριμένα για τον ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι «επανέρχεται η ΝΔ με πρόταση να πωληθεί ποσοστό του, για να πέσει το Δημόσιο κάτω από το 51%, ενώ ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι και σε αυτή την αγοροπωλησία, δηλαδή την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ, προνομιακή θέση θα έχει η κινεζική State Grid».

Σχετικά με την ανάπτυξη των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις επενδύσεις από την ΔΕΗ στον τομέα αυτόν, ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η ένατη χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση του Οργανισμού για την ενέργεια, καθώς και στις πρώτες χώρες της Ευρώπης. Αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι «το 29% της ενέργειας που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά -σχεδόν το 1/3 της ενέργειας- είναι από ανανεώσιμες πηγές, άρα η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα αυτό. Το στρατηγικό μειονέκτημα της ΔΕΗ είναι ότι έχει τα υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι σημαντικά και καθοριστικά -σχεδόν το 10% της ενέργειας της χώρας- αλλά δεν μπήκε στα αιολικά και φωτοβολταϊκά, που αποτελεί και βασική στρατηγική της για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όπου η ΔΕΗ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ».

Ερωτηθείς για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για το θαλάσσιο οικόπεδο δυτικά της Κρήτης, ο Γ. Σταθάκης επανέλαβε ότι «αύριο το πρωί θα γίνει η υπογραφή του πρώτου οικοπέδου», καθώς και ότι «έχουμε υπογράψει όλες τις συμβάσεις για το Ιόνιο». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «τα δύο οικόπεδα της Κρήτης νότια και νοτιοδυτικά είναι τα πιο φιλόδοξα, διότι οι πιο πολλές ενδείξεις μιλούν για μία συνέχεια και μία συσχέτιση με τα οικόπεδα που έχουν ανακαλυφθεί από την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεπώς υπάρχει μία αισιοδοξία». Προσέθεσε ότι «εμείς κρατάμε γενικώς χαμηλούς τόνους, δεν υπερθεματίζουμε κάτι, ούτε προαναγγέλλουμε πράγματα, αλλά περιμένουμε, θα ξεκινήσουν οι έρευνες, είναι δύο χρόνια το ερευνητικό στάδιο και τότε θα έχουμε τα σίγουρα αποτελέσματα για τα οικόπεδα αυτά».

Από την άλλη, ανέφερε ότι «το γεγονός ότι στα οικόπεδα αυτά συμμετέχουν η ExxonMobil και η Total, υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες, που είναι γνώστες αυτών των πραγμάτων».

«Θεωρώ ότι κλείνει η ψαλίδα για τις εθνικές εκλογές»

Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή, υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές είχαν άλλα χαρακτηριστικά και ότι η ψαλίδα κλείνει, ενώ εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων.   «Οι ευρωεκλογές είχαν άλλα χαρακτηριστικά, είχαν μία διαφορετική προσέγγιση και από την πλευρά των ψηφοφόρων. Τώρα είναι άλλο το δίλημμα, υπάρχει μια κινητικότητα, εγώ θεωρώ ότι κλείνει η ψαλίδα, εναπόκειται σε εμάς να επανενεργοποιήσουμε έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων -κοντά στο ένα εκατομμύριο, οι οποίοι μας γύρισαν μεν την πλάτη, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη ΝΔ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου» δήλωσε επιγραμματικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα ανέφερε ότι παρακολουθεί με δέος την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας μικρός εκβιασμός απέναντι στους ψηφοφόρους, που μάλλον δεν προσθέτει στην ποιότητα του πολιτικού μας βίου».  Για το πρόγραμμα της ΝΔ ανέφερε ότι «στηρίζεται σε έναν μύθο», εξηγώντας ότι «ο μύθος είναι το 4% ανάπτυξη και με βάση αυτόν τον μύθο προανήγγειλε σημαντικές φοροαπαλλαγές τις οποίες τις υποκατέστησε, τις έβγαλε το 2019 από την εικόνα, καθώς πλέον ήταν εξόφθαλμα εξωπραγματικό, αντικαθιστώντας το με τη λέξη σταδιακά. Οι πρόχειρες αποτιμήσεις των φοροελαφρύνσεων που προτείνει είναι περίπου 4% του ΑΕΠ (4,1% με 4,2% του ΑΕΠ), δηλαδή πάνω από το πλεόνασμα 3,5% που είναι δεσμευμένη η χώρα. Έχουμε έναν μύθο και φοροελαφρύνσεις που είναι μάλλον εξωπραγματικές, σε αντίθεση με τη ρεαλιστικότητα που έχουν οι φοροελαφρύνσεις, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το 2,5% ανάπτυξη, απόλυτα ενταγμένες στην τήρηση του πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022».

Τέλος, για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η δεξιόστροφη μεροληψία του ΚΙΝΑΛ γίνεται άκρως προβληματική και σε πλήρη αντίθεση με τις τάσεις που υπάρχουν στον σοσιαλιστικό χώρο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει ανακάμψει ο σοσιαλιστικός χώρος».