Ο λόγος της αυτοκτονίας, ήταν η ψυχολογική πίεση εξ αιτίας των κατηγοριών που αντιμετώπιζε για υποκλοπή χιλιάδων εγγράφων από τη βιβλιοθήκη JSTOR του MIT.

Ο 26χρονος αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι και 50 χρόνια, καθώς επίσης, πρόστιμο 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Anonymous χάκαραν την ιστοσελίδα του MIT κι ανέβασαν μήνυμα στη μνήμη του Άαρον στο οποίο μεταξύ άλλων ευχήθηκαν ο θάνατός του να γίνει η αφορμή για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση στο Διαδίκτυο κι αυτό να γίνει ελεύθερο.

Αναλυτικότερα, οι Anonymous έγραψαν:

«Θέλουμε αυτή η τραγωδία να αποτελέσει τη βάση για να αλλάξουν οι νόμοι που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα, αλλά κι οι εισαγγελείς που τους χρησιμοποιούν με υπερβάλλοντα ζήλο.

Θέλουμε αυτή η τραγωδία να αποτελέσει τη βάση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που αφορούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε αυτοί να προστατεύουν το κοινό καλό κι όχι το ιδιωτικό κέρδος των λίγων.

Θέλουμε αυτή η τραγωδία να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη αναγνώριση της καταπίεσης και της αδικίας που συσσωρεύονται καθημερινά από ορισμένα πρόσωπα και θεσμούς σε όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι και να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του, καθώς επίσης για μεγαλύτερη αλληλεγγύη κι αμοιβαία βοήθεια σαν απάντηση.

Θέλουμε αυτή η τραγωδία να αποτελέσει τη βάση για μια καινούρια δέσμευση για ένα ελεύθερο Internet χωρίς λογοκρισία και με ελευθερία πρόσβασης σε όλους».
Από πλευράς της η οικογένειά του δήλωσε ότι «ο θάνατος του Ααρον δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία, αλλά προϊόν ενός εγκληματικού συστήματος δικαιοσύνης πλούσιου σε εκφοβισμούς και σε εισαγγελικές υπερβάσεις».

Το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΜΙΤ, L. Rafael Reif, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή για τη διερεύνηση του ρόλου που διαδραμάτισε το ΜΙΤ στην υπόθεση του Σουάρτς που οδήγησε το νεαρό στο να αφαιρέσει τη ζωή του. Η ιστοσελίδα του MIT επανήλθε στον “αέρα” το βράδυ της Κυριακής.