Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την κίνηση αυτή, ενώ το εμπόριο ανάμεσα σε αυτήν και το Ισραήλ είχε αξία 6,8 δισ. δολαρίων το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η Τουρκία περιόρισε τον περασμένο μήνα τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα. «Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται… Η Τουρκία αποφάσισε να περιορίσει την εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ σύμφωνα με τις ομάδες προϊόντων που καθορίζονται στο παράρτημα, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι απαιτήσεις αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν αμέσως», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνιζε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει επιτρέψει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ» εδώ και πολύ καιρό.

«Στο πλαίσιο της σοβαρής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η έκκλησή μας προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι να κάνουν το χρέος τους για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», επανέλαβε το υπουργείο. «Ως κράτος και λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη και τον λαό της, όπως κάναμε μέχρι τώρα».