Επίθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας στον Συνήγορο του Πολίτη για το πόρισμα για την Πύλο – Πλήρης κάλυψη των ευθυνών του Λιμενικού

Το Υπουργείο, κάνοντας ευθείας επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή, τονίζει πως «το πόρισμα αντικειμενικά επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την προστασία της χώρας. Η προσπάθεια όμως αυτή χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αναντιστοιχία μεταξύ περιεχομένου και συμπερασμάτων: Θεωρεί ελεγκτέους, για σοβαρά ποινικά αδικήματα, πλειάδα αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους δεν μνημονεύει καν ονομαστικά στην ανάλυση του πορίσματος. Μεταξύ περισσοτέρων εκδοχών ως προς τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, συστηματικά τάσσεται υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση».
Yπενθυμίζεται πως το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη «καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις για οκτώ (8) ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των
επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό Adriana, οι οποίοι κρίνονται ελεγκτέοι για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ.».
Ως προς την τεκμηρίωση, ο ΣτΠ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι το πόρισμά του προέκυψε «κατόπιν της συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού 5.000 περίπου σελίδων (συμπεριλαμβανομένων έγγραφων απαντήσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δημοσιογραφικών ερευνών, της λήψης επιπλέον δεκαεφτά ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, μίας έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και μίας γνωμοδότησης που ζήτησε η Αρχή, και του φακέλου δικογραφίας που διαβιβάσθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας) και της λήψης στη συνέχεια προφορικών και έγγραφων εξηγήσεων από δέκα (10) στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στους οποίους είχε χορηγηθεί το σύνολο του συλλεγέντος υλικού, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε σε πόρισμα 148 σελίδων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου».
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο ΣτΠ, « κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, παρά τα σχετικά αιτήματά της, ιδίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους αυτού, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Η αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού κρίνεται καθοριστική για την θεμελίωση ευθυνών για πρόκληση ναυαγίου».
Το Υπουργείο από την πλευρά του σημειώνει πως το πόρισμα του ΣτΠ, «στηρίζεται, εν τέλει, στην εκ του ασφαλούς διατύπωση εικασιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης κρίσης εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος».
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Ναυτιλίας καλύπτει πλήρως τις ευύνες του Λιμενικού, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση, σε μια εποχή που η παράτυπη μετανάστευση προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία, η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη σε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας. Εμπιστευόμαστε απολύτως το Λιμενικό Σώμα, τόσο για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την άσκηση των καθηκόντων έρευνας και διάσωσης, με τρόπο που σέβεται και προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όσων βρίσκονται σε κίνδυνο».
Στο τέλος της ανακοίνωσής του, το Υπουργείο Ναυτιλίας άφηνει σαφείς αιχμές για τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδ΄ρεα Ποττάκη, αναφέροντας ότι «ότι η σύνταξη του σχετικού πορίσματος, η οποία κατά τον νόμο γίνεται εντός προθεσμίας τριών μηνών, ολοκληρώθηκε μετά από πενταπλάσιο χρονικό διάστημα, δεκαπέντε μηνών από την έναρξη της διερεύνησης και ενόσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν, τον Οκτώβριο του 2024, να συμφωνήσουν στην επιλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, όχι λόγω της οποιασδήποτε επιφύλαξης ως προς το προτεινόμενο πρόσωπο, αλλά λόγω της ακόμη εξελισσόμενης έρευνας για το ναυάγιο της Πύλου που, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη προ οκταμήνου. Σημειώνεται τέλος ότι, ενώ η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη έχει λήξει από τις 25.7.2022, ο ίδιος εκκινεί τη διερεύνηση της υπόθεσης που έλαβε χώρα επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης τον Ιούνιο 2023, αυτεπαγγέλτως, τον Νοέμβριο του ιδίου έτους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Σε σχέση με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου, σημειώνονται τα εξής:
- Το πόρισμα αντικειμενικά επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την προστασία της χώρας. Η προσπάθεια όμως αυτή χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αναντιστοιχία μεταξύ περιεχομένου και συμπερασμάτων: Θεωρεί ελεγκτέους, για σοβαρά ποινικά αδικήματα, πλειάδα αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους δεν μνημονεύει καν ονομαστικά στην ανάλυση του πορίσματος. Μεταξύ περισσοτέρων εκδοχών ως προς τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, συστηματικά τάσσεται υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση. Στηρίζεται, εν τέλει, στην εκ του ασφαλούς διατύπωση εικασιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης κρίσης εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος. Ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, βάσει του νόμου, είναι αρμόδιος για «τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση ή την περαιτέρω προώθηση προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγελιών για πράξεις, ενέργειες ή παραλείψεις», εν προκειμένω, καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που κινδυνεύουν να προκαταλάβουν τη δικαστική αξιολόγηση. Η νομική ευθύνη προϋποθέτει, όμως, τον καταλογισμό συγκεκριμένων πράξεων ή παραλείψεων, για τις οποίες ευθύνονται συγκεκριμένα πρόσωπα και οι οποίες αποδεικνύονται προσηκόντως.
- Κατά το μέρος που έχει νομικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις τους είναι για την Κυβέρνηση απολύτως σεβαστές.
- Σε κάθε περίπτωση, σε μια εποχή που η παράτυπη μετανάστευση προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία, η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη σε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας. Εμπιστευόμαστε απολύτως το Λιμενικό Σώμα, τόσο για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την άσκηση των καθηκόντων έρευνας και διάσωσης, με τρόπο που σέβεται και προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.
- Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύνταξη του σχετικού πορίσματος, η οποία κατά τον νόμο γίνεται εντός προθεσμίας τριών μηνών, ολοκληρώθηκε μετά από πενταπλάσιο χρονικό διάστημα, δεκαπέντε μηνών από την έναρξη της διερεύνησης και ενόσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν, τον Οκτώβριο του 2024, να συμφωνήσουν στην επιλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, όχι λόγω της οποιασδήποτε επιφύλαξης ως προς το προτεινόμενο πρόσωπο, αλλά λόγω της ακόμη εξελισσόμενης έρευνας για το ναυάγιο της Πύλου που, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη προ οκταμήνου.
- Σημειώνεται τέλος ότι, ενώ η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη έχει λήξει από τις 25.7.2022, ο ίδιος εκκινεί τη διερεύνηση της υπόθεσης που έλαβε χώρα επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης τον Ιούνιο 2023, αυτεπαγγέλτως, τον Νοέμβριο του ιδίου έτους.