Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους», ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του κράτους από τον πρωθυπουργό, που «δε θέλει κανένα επιτελικό αλλά ένα αμιγώς “μητσοτακικό” κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΝΔ, των συμφερόντων που τον στηρίζουν και του κομματικού στρατού του».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2405336426417205/
Υπογράμμισε πως η ΝΔ είχε καλλιεργήσει την ψευδή εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων με «στρατιά των κατσαπλιάδων» την ίδια στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό.
«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα τότε. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους.
Έχουμε μια διαστρέβλωση, έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την «στρατιά των κατσαπλιάδων. Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι των μετακλητών».
Επανέφερε το θέμα του νέου διοικητή της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. «Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μανατζμεντ δια αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε και σε αυτό το θέμα να αλλάξετε το σύνταγμα με τροπολογία, για να το κάνετε όπως θέλετε».
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να περάσει φωτογραφική τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δήλωσε απευθυνόμενος στον Γ. Γεραπετρίτη, που έχει συντάξει την συγκεκριμένη έκθεση, ότι πρόκειται για επαίσχυντη τροπολογία.
«Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα». Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι με τον ίδιο τρόπο απαντά και στην κ. Κεραμέως.
Κόντρα με Κεραμέως, Γεραπετρίτη και Βορίδη
Μετά από αντιδράσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, συζύγου του Κυριτσάκη, για προσωπική μομφή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της απάντησε πως «δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας».
Δήλωσε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κ. Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής». «Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά για την τεροπολογία με την οποία αποπέμπεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου.
Στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης πήρε τον λόγο και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έχει δυσανεξία στην επαγγελματικά απασχόληση. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή” υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Κατηγορείτε αυτούς που έχουν απασχοληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα και έρχεστε λάβρος σε όσους είχαν σχέση εντολής με ιδιωτικά συμφέροντα, μέμφεστε έναν επαγγελματία γιατί ήταν υπέρ του Δημοσίου. Κάποιος όμως πρέπει να δουλεύει κύριε Πρόεδρε! Εάν ίσχυε η δυσανεξία σας με την επαγγελματική απασχόληση, τότε να αποδεχτούμε ότι εδώ μέσα θα έπρεπε να είναι μόνο όσοι προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, Μάκης Βορίδης, θέλησε να υπερασπιστεί τον Γ. Γεραπετρίτη, ειρωνευόμενος τον Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση της Β. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Ακούσαμε το καταπληκτικό. Να εγκαλεί ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό, για λαϊκισμό! Και επίσης να εγκαλεί τη ΝΔ για κομματικοποίηση. Ποιος; Αυτός που διόρισε την κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Τη νομική του σύμβουλο! Άμισθη δε γιατί είχε γοητευτεί από τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα και έπρεπε να προσφέρει αμίσθως. Αυτοί που είχαν καριέρα χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς πολιτικός εκεί, να συγκρίνονται με την κομματική εγκάθετο του κυρίου Τσίπρα, την κ. Θάνου! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εσείς δεν δικαιούσθε να ομιλείτε, για να θυμηθώ μια ωραία φράση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως ο Μ. Βορίδης φέρεται ως δικηγόρος του «βουβού» Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν τοποθετείται για όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.