Η Σόφι Ιν’τ Βελντ ξεκίνησε την εισήγησή της, μεταφέροντας τα συλλυπητήριά των ευρωβουλευτών στον ελληνικό λαό και λέγοντας πως η φράση «Πάρε με όταν φτάσεις» έχει γίνει «σύμβολο απερίγραπτου πόνου και πένθους, καθώς αδυνατούμε να πιστέψουμε πως νέοι άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα».

«Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν με την επιτροπή. Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», δήλωσε, τονίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Σύμφωνα με την επιτροπή, η διαδικασία λογοδοσίας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση στη χώρα μας, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας και η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό.

Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, χωρίς κάποια πρόοδο των ερευνών, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ καλεί η υπόθεση να ερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση με τη συνδρομή της Europol. Πέρα από τις λεκτικές και σωματικές απειλές, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι δημοσιογράφοι, αναφέρει επιπλέον τις παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator και αγωγές SLAPP, ενώ εξηγεί πως ελάχιστοι ολιγάρχες κατέχουν την ιδιοκτησία των περισσότερων μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, γεγονός που περιορίζει την ελευθερία και την πολυφωνία της ενημέρωσης.

Σημείωσε ότι ανεξάρτητες Αρχές υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παρεμπόδιση στις αρμοδιότητες και δυνατότητές τους, ενώ έκανε λόγο για παρενόχληση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Αναφέρθηκε ακόμα σε παράνομες επαναπροωθήσεις, βία, παράνομες κρατήσειςσε μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και για το περιορισμό στις αναφορές για τα παραπάνω σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ και ΜΚΟ, καλώντας σε άρση των εμποδίων.

Επίσης κάνει λόγο για διακρίσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+, Ρομά και γυναίκες, καλώντας τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικογενειακή και αστυνομική βία, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για όλα τα παραπάνω.