Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η «Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της για ενεργειακά μέτρα» και προβλέπει μείωση των δαπανών αυτών για το 2023. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ποιότητα των μέτρων (στην Ελλάδα) δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι θετικό ότι αυτά τα μέτρα για την ενέργεια που ήταν αρκετά υψηλά στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, προβλέπεται ότι το 2023 θα μετριαστούν. «Αυτό είναι μια πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε.

«Έχουμε δύο κινδύνους μπροστά μας», προειδοποίησε και συνέχισε «Ο ένας είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος είναι ο σπειροειδής αυξανόμενος πληθωρισμός. Η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού θα έβλαπτε επίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού-μισθών», τόνισε.