Επιβάτης Blue Horizon στο TPP: «Τον ήξερα τον Αντώνη, είχε εμφανώς νοητική αναπηρία» – «Να ερευνηθεί αν τα κίνητρα ήταν μισαναπηρικά!»
της Νεκταρίας Ψαράκη
Μετά τη σοκαριστική είδηση του θανάτου του Αντώνη Καρυώτη πολλά ακούστηκαν. Στην αρχή, είπαν ότι έπεσε μόνος του από τον καταπέλτη. Στη συνέχεια, τον αποκάλεσαν «λαθρεπιβάτη», λες και θα δικαιολογούσε τη δολοφονία του το ότι δεν κόπηκε το εισιτήριο των 36 ευρώ. Το τοπίο στη συνέχεια ξεκαθαρίστηκε λίγο περισσότερο. Ο Αντώνης είναι ένα παιδί με νοητική στέρηση που δολοφονήθηκε την ώρα που επιχείρησε -τουλάχιστον δύο φορές- να επιβιβαστεί στο πλοίο καθώς αυτό ήταν εν πλω. Μένει να διερευνηθεί το αν τα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του είναι μισαναπηρικά.
«Εμφανής η νοητική αναπηρία του» – Ήταν γνωστός σε ΚΤΕΛ και λιμάνια
Επιβάτης του Blue Horizon επικοινώνησε με το TPP. Με τον Αντώνη γνωρίζονται εδώ και μία 8ετία περίπου, από όταν εκείνος φιλοξενούταν στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Μετάβασις» στην Ιεράπετρα. «Είμαι νοσηλευτής και τον γνώρισα το 2015. Ο Αντώνης ήταν ανάπηρο άτομο, είχε εμφανώς νοητική αναπηρία. Δεν δικαιολογείται αυτό που έγινε. Οι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές συμπεριφορές από το συνηθισμένο, πρέπει να έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό που έκαναν δεν δικαιολογείται, με σόκαρε. Ο Αντώνης δεν μπορούσε να φροντίσει για την επιβίωσή του. Έπρεπε να φροντίσουμε οι υπόλοιποι για αυτόν. Δεν ήταν ούτε απατεώνας, ούτε τίποτα. Μόνο να ταξιδεύει ήθελε», ανέφερε.
Ο Αντώνης δεν μπορούσε να μπει σε «κλουβιά». Από την κλειστή δομή στην οποία φιλοξενούταν έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για να φύγει. Του άρεσε να ταξιδεύει. Ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία. Με το χαρακτηριστικό μπλουζάκι του που ανέγραφε «ΚΤΕΛ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» έμπαινε από λεωφορείο σε λεωφορείο. «Πότε τον έβλεπαν στα Χανιά, πότε στο Ηράκλειο, πότε στο Ρέθυμνο, πότε περιφερόταν στο Λασίθι, πότε έμπαινε στα καράβια, του άρεσε πολύ να παίρνει τα μέσα και να πηγαίνει από τον έναν τόπο στον άλλο. Τον συναντούσα συχνά. Τον ήξεραν οι οδηγοί, τον ήξεραν στα λιμάνια, τον ήξεραν όλοι», διηγείται ο επιβάτης στο TPP.
Όπως γνωστοποιεί ωστόσο, προερχόταν από μία οικογένεια πολύτεκνη και φτωχή. «Γνωρίζω ότι και ο ένας του αδερφός φιλοξενούταν στη δομή, ωστόσο βγήκε για να εργαστεί και να ζήσει την υπόλοιπη οικογένεια. Γνωρίζω ότι πριν λίγο καιρό έχασαν τη μητέρα τους. Ο Αντώνης δεν ήταν σε θέση να αυτοσυντηρηθεί οικονομικά. Έκανε δουλειές του ποδαριού. Βοηθούσε πχ κόσμο με τις τσάντες από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ για το χαρτζιλίκι του», περιγράφει.
«Φώναζαν “άνθρωπος στη θάλασσα!”, αλλά το πλοίο συνέχιζε»
Χθες, συναντήθηκαν περίπου στις 18:00 μέσα στο καράβι, για τελευταία φορά. «Στις 18:00 ήταν μέσα στο καράβι. Άκουσα ότι τον κατέβασαν δύο τρεις φορές αλλά ίσως είναι και ράδιο αρβύλα. Εμείς συζητήσαμε. Μου είπε ότι σκέφτεται να ξαναμπεί στη Στέγη γιατί οικονομικά δεν ήταν καθόλου καλά. Θα έκανε σαν θυσία την ελευθερία του και το να ταξιδεύει για να έχει κάπου να τρώει. Μετά δεν τον ξαναείδα. Όπως ξέρω τον Αντώνη δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένει σε ένα μέρος για 3 ώρες έως ότου να φύγει το πλοίο. Βγήκε έξω, έκανε τις βόλτες του, τα δικά του, και γύρισε στο τσακ, μόλις αναχωρούσε το πλοίο περίπου στις 21:20», εξηγεί.
Ο νοσηλευτής δεν έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του Αντώνη. «Ξαφνικά μπαίνει μία γυναίκα στο εσωτερικό κατάστρωμα και έτρεχε πάνω κάτω στα σαλόνια. Φώναζε “το πνίξατε το παιδί”, “το σκοτώσατε”. Φώναζαν “άνθρωπος στη θάλασσα”, αλλά το πλοίο συνέχιζε. Δεν σταμάτησε, βγήκαμε από το λιμάνι του Πειραιά. Εγώ αμέσως μόλις είδα τη γυναίκα να φωνάζει βγήκα έξω. Ήταν κάποια άτομα πάνω από τον κάβο και φώναζαν “κανείς δεν θα μπει να τον σώσει;”, κάτι το οποίο δεν ξέρω και αν είναι εφικτό διότι αν πέσεις στη θάλασσα την ώρα που δουλεύουν οι μηχανές δε σώζεσαι. Επίσης ένας κύριος το τράβηξε όλο βίντεο από ψηλά, όμως δεν είχε αρκετή μνήμη με αποτέλεσμα εν τέλει μόνο να τραβήξει το σώμα του όπως βγήκε για τελευταία φορά στην επιφάνεια. Μία ομάδα ατόμων πήγε να μιλήσει στον καπετάνιο. Μας είπαν ότι “μόνο που δεν έκλεισε την πόρτα στη μούρη”, τους ΄έδιωξε. Στις 22:09 βγήκε η αναγγελία ότι επιστρέφουμε στο λιμάνι του Πειραιά. Αρκετά από τα παιδιά που εργάζονταν στα σαλόνια ήταν δακρυσμένα», περιγράφει.
«Μόλις φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά το λιμενικό συνέλαβε τον καπετάνιο και άλλους 3. Ακόμη ζήτησαν από τους αυτόπτες μάρτυρες να πάνε να καταθέσουν. Ανέβηκαν και πάνω και έλεγχαν τις κάμερες. Τη νύχτα έφεραν νέο καπετάνιο και νέο πλήρωμα για να ξεκινήσουμε το ταξίδι. Επίσης έδιναν δωρεάν τα τοστ και τα αναψυκτικά, ενώ έβγαλαν και δωρεάν πρωινό. Αν τους μιλήσεις δε, κάνουν dump down τη συζήτηση…», καταλήγει.
Ρέλλας: «Έχει χαρακτηριστικά μισαναπηρικού εγκλήματος!»
Σε ανάρτησή του ο ανάπηρος ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας προειδοποιεί «μην τολμήσετε να στοχοποιήσετε τη νοητική βλάβη του Αντώνη ως αιτία του θανάτου του».
Ακόμη αναφέρει ότι μένει να μάθουμε αν το πρωτοφανές περιστατικό στα ναυτικά χρονικά της χώρας μας έχει μισαναπηρικά κίνητρα. Το TPP επικοινώνησε με τον Αντώνη Ρέλλα: «Πρέπει να αναγνωριστεί στη συνείδηση του κόσμου που στέκεται απέναντι σε αυτό το φρικτό έγκλημα ότι το θύμα ήταν ανάπηρο. Να αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Δεν είναι απλώς ένας 36χρονος μεροκαματιάρης. Να τεθεί το ζήτημα – όχι της νοητικής βλάβης του – αλλά της αναπηροποίησής του. Του τρόπου που τον αντιμετώπισε το σύστημα. Ήταν εμφανές ότι αντιμετώπιζε ζητήματα. Δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα ορίζει η νομοθεσία. Κανονικά ο καταπέλτης πρώτα σηκώνεται, και μετα ξεκινά το πλοίο. Επιχείρησε να μπει και όπως φαίνεται στο βίντεο τον έσπρωξαν και κατέληξε στη θάλασσα. Τον γνώριζαν. Ήξεραν ότι απέναντί τους είναι ένας άνθρωπος με νοητική βλάβη. Υπάρχουν χαρακτηριστικά μισαναπηρικού εγκλήματος. Και πρέπει να διερευνηθούν!».