Έπειτα από τις δολοφονίες δύο αστυνομικών στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επιβολή αυστηρότερων ποινών κάθειρξης στους δράστες εγκλημάτων κατά αστυνομικών, όπως δημοσίευσε το Reuters. Επικαλούμενος και τη λαϊκή οργή που προκάλεσαν οι φόνοι των αστυνομικών κι έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των αστυνομικών, που κατέθεσαν μια σειρά από αιτήματα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι όποιος καταδικάζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για σοβαρό έγκλημα εις βάρος εκπροσώπων των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα εκτίει υποχρεωτικά 30ετή ποινή κάθειρξης, προτού κριθεί ικανός για αποφυλάκιση υπό όρους.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για τον φόνο ενός αστυνομικού στη διάρκεια επιχείρησης κατά εμπόρων ναρκωτικών στην Αβινιόν την περασμένη εβδομάδα. Ένας άνδρας πυροβόλησε θανάσιμα τον 36χρονο ταξίαρχο Ερίκ Μασόν στο κέντρο της πόλης, διαφεύγοντας αμέσως στη συνέχεια μαζί με τον συνεργό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, ο Μασόν, ο οποίος ήταν με πολιτικά, μαζί με αστυνομικούς της περιφερειακής ομάδας επέμβασης είχαν κληθεί την περασμένη Τετάρτη σε πολύ γνωστό σημείο διακίνησης ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο μιας πελάτισσας «σε μια, όπως έμοιαζε, συναλλαγή για εμπόριο ναρκωτικών». Την ώρα που οι δύο αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν τη γυναίκα, «δύο άνθρωποι προχωρούσαν (…) και ο ένας από αυτούς, ο οποίος έφερε μια τσάντα ώμου, τους ρώτησε τι έκαναν εκεί», ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Ερίκ Μασόν αρνήθηκε να αποκαλύψει ότι ήταν αστυνομικός και ο άνδρας έβγαλε ένα όπλο και τον πυροβόλησε δύο φορές, στο στήθος και την κοιλιά. Ο αστυνομικός πέθανε επιτόπου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της Le Monde, είχε προηγηθεί ο φόνος μιας διοικητικής υπαλλήλου της αστυνομίας τον Απρίλιο στο Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι, από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή. Επρόκειτο για Τυνήσιο, ο οποίος έπεσε στη συνέχεια νεκρός από πυρά αστυνομικών. Τα περιστατικά αυτά έχουν εντείνει τους φόβους των πολιτών σχετικά με το έγκλημα και την τρομοκρατία, θέματα που επισκιάζουν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2022.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έχει εγκριθεί από τη γαλλική εθνοσυνέλευση ο νόμος που ποινικοποιεί τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή/ και ονομάτων αστυνομικών εν δράσει. και ήταν ο λόγος να κατέβουν επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους ενώ συγκέντρωσε και τα πυρά δημοσιογραφικών οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας. Την ευχαρίστησή τους είχαν εκφράσει οι ενώσεις των αστυνομικών αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν, γιατί «έτσι θα προστατευθούν οι αστυνομικοί από τα καλέσματα του ίντερνετ προς χρήση βίας».