Πρόστιμο στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, επέβαλε η αστυνομία, επειδή διοργάνωσε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Όπως δήλωσε η αστυνομία, «η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, διοργάνωσε στο σπίτι της μια οικογενειακή εκδήλωση με αφορμή τα γενέθλιά της, γεγονός που απαγορεύεται στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας». Ειδικότερα έχει επιβληθεί απαγόρευση στις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, όπως μεταδίδει ο Guardian και το Reuters.

Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ανέρχεται σε 20.000 κορόνες Νορβηγίας (περίπου 1.900 ευρώ), δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Όλε Σέβερουντ, κατά τη συνέντευξης Τύπου. Η πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη τον προηγούμενο μήνα επειδή τον Φεβρουάριο οργάνωσε σε χειμερινό θέρετρο συγκέντρωση για να γιορτάσει τα 60α της γενέθλια, με τη συμμετοχή 13 μελών της οικογένειάς της, παρά το γεγονός ότι στη Νορβηγία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις με περισσότερα από 10 άτομα βάσει των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19.

Η αστυνομία εξήγησε ότι, αν και σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά πιθανόν να μην επέβαλε πρόστιμο, στην περίπτωση της Σόλμπεργκ αποφάσισε να το πράξει, καθώς είναι η πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή της λαμβάνει τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. «Παρόλο που ο νόμος είναι ίδιος για όλους, φαίνεται πως δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο», σχολίασε ο επικεφαλής της αστυνομίας, εξηγώντας πώς οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση.