Σύμφωνα με έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», ο  δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε εγκρίνει το ποσό των 12.000 ως επιχορήγηση του συλλόγου σαϊτομαχών Καλαμάτας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με την υπογραφή του δημάρχου «εγκρίνουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 12.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 00.6736.001 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΙΤΟΜΑΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ».

Παρά το ότι η επιχορήγηση ύψους 12.000 εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου, ο «σαϊτοπόλεμος» διεξήχθη σε πάρκινγκ της Καλαμάτας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μάρτυρες να δηλώνουν ότι την Κυριακή, πέρα από το θανάσιμο χτύπημα στον 53χρονο εικονολήπτη, κινδύνευσαν με τραυματισμό πολίτες που παρακολουθούσαν το έθιμο.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο δήμαρχος είχε δηλώσει πως «είναι στο DNA των Μεσσήνιων ο σαϊτοπόλεμος, δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις». Μετά τις αντιδράσεις προσπάθησε να ανασκευάσει, ζητώντας συγγνώμη σε όσους εξέλαβαν ως αδιαφορία τα όσα είπε, επαναλαμβάνοντας όμως πως πρόκειται για ένα έθιμο συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, που δεν σταμάτησε ούτε επί δικτατορίας. Ωστόσο, τόνισε πως το έθιμο δε θα μπορέσει να συνεχιστεί, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία. 

Το σχετικό έγγραφο της επιχορήγησης των 12.000 ευρώ:

 

Την Παρασκευή η δίκη των 7 κατηγορουμένων

Οι επτά κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν μετά τον θάνατο του 53χρονου, έξι μέλη του «μπουλουκιού» (ομάδα ανθρώπων από τους οποίους έφυγε η σαΐτα που σκότωσε τον 53χρονο) και ένας δημοτικός σύμβουλος, ζήτησαν και πήραν σήμερα τριήμερη προθεσμία, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη νέα δικάσιμο που ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή. Όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η ΝΔ δεν καταδικάζει τη συμπεριφορά του Νίκα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε τον σαϊτοπόλεμο επικίνδυνο έθιμο που πρέπει να καταργηθεί και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μα αποδοκιμάσουν τα όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας περί εθίμου που βρίσκεται στο DNA των Μεσσηνίων.

«Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα ανέδειξε για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εθίμου το οποίο και πρέπει να καταργηθεί.  Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του συμπολίτη μας.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του, προερχόμενου από τη ΝΔ, δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, περί «DNA των Μεσσήνιων»  δικαίως προκάλεσαν την αγανάκτηση σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.  Θα πρέπει να αποδοκιμαστούν και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, εκτός κι αν το γεγονός ότι ο Π. Νίκας ήταν από τα στελέχη της ΝΔ που υπέγραψαν για να είναι υποψήφιος αρχηγός της, τον αναγκάζει να αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην Πειραιώς αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη στάση του δημάρχου, λέγοντας πως ο Π. Νίκας έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη. «Ο κ. Νίκας έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τις αρχικές του δηλώσεις. Κανένα έθιμο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή»