Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί δέσμευση της δεύτερης αξιολόγησης και αποτελούσε ένα από τα μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση, και έρχεται εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης και κατόπιν ισχυρών πιέσεων δανειστών και τραπεζών. Τελευταίο αγκάθι προς την εφαρμογή τους, η αποχή των συμβολαιογράφων που έληξε την περασμένη Δευτέρα, μετά την παραίτηση πέντε μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εξής πρόκειται να διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επί τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00. Σημειώνεται ακόμη πως προς το παρόν, στόχος είναι να διενεργούνται πλειστηριασμοί και σε φυσικό περιβάλλον.
 
Υπενθυμίζεται πως παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συμφωνία με τους τραπεζίτες για προστασία των πλειστηριασμών κάτω των 300.000 ευρώ, οι τράπεζες έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν έχουν καμία δέσμευση για εξαίρεση δανειοληπτών, αρκούμενες μόνον να ξεκινήσουν από αντίστοιχους μεγαλύτερης αξίας.
 
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το πρώτο πινάκιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 10 ακίνητα, ενώ στα Ειρηνοδικεία αναμένεται να πραγματοποιηθούν 177 πλειστηριασμοί, ενώ μόνο σε αυτά της Αθήνας είναι προγραμματισμένοι 28 πλειστηριασμοί.
 
Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Τετάρτη αναμένεται να διενεργηθεί μόνον ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Συγκεκριμένα, αναφέρεται μία διώροφη μεζονέτα στην Κηφισιά 320 τετραγωνικών μέτρων και τιμής εκκίνησης άνω των 700.000 ευρώ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών Λάρισας, την ίδια ημέρα αναμένεται να βγει στο σφυρί διαμέρισμα 42 τμ αξίας 42.200 ευρώ μόλις για 6.500 ευρώ στη Λάρισα.
 
Στόχος, μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι σύμφωνα με την Καθημερινή η σταδιακή μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο μέχρι τον Μάρτιο να διενεργούνται τουλάχιστον κατά 70% με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σε θέσεις μάχης η ΛΑΕ

 
Την ίδια ώρα, η Λαϊκή  Ενότητα καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 πμ. Ακαδημίας 31 Αθήνα, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο που αρχίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 
Η ΛΑΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως «ο στόχος της διαμαρτυρίας μας δεν αφορά τον πλειστηριασμό αυτού καθ’ εαυτού του  συγκεκριμένου ακινήτου», αποσαφηνίζοντας πως στρέφεται «ενάντια στους αντιδημοκρατικούς και αδιαφανείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που με πραξικοπηματικές μεθόδους εγκαινιάζει η κυβέρνηση Τσίπρα και η μνημονιακή τάξη πραγμάτων με όργανο τον Ρούσκα και τα »κοράκια» που αντιπροσωπεύει».
 
Στην ανακοίνωσή τους συμπληρώνουν πως αργότερα, στις 3:30μμ. της ίδιας ημέρας «συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής  κατοικίας και περιουσίας στα ειρηνοδικεία της όλης της χώρας».