Η 47χρονη Αντρέα Νάλες κατάφερε να κερδίσει την κούρσα διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς στο SPD, συγκεντρώνοντας τη στήριξη του 66% των ψήφων των συνέδρων, αφήνοντας πίσω της την δήμαρχο του Φλένσμπουργκ, Σιμόνε Λάνγκε, που πολιτεύτηκε από την αριστερή πτέρυγα και συμβόλιζε την ανανέωση του κόμματος. Η Νάλες 414 από τις συνολικά 624 ψήφους στο έκτακτο συνέδριο του SPD, ενώ η συνυποψήφιά της έλαβε 172 ψήφους, ενώ έχουν καταγραφεί 38 αποχές.
 
«Μπορείς να μεταρρυθμίσεις ένα κόμμα ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση – και σκοπεύω να το αποδείξω ξεκινώντας από αύριο» δήλωσε η Νάλες στους συνέδρους μετά την εκλογή της, ενώ συμπλήρωσε «αλλά τα μέλη της κυβέρνησης χρειάζονται τη στήριξή μας. Δεν υπάρχουν δύο κόμματα. Είμαστε ένα κόμμα».
 
Όπως αναφέρει η Politico, η Νάλες θα πρέπει να βρει τρόπο, το κόμμα του SPD να αποκτήσει ξανά έρισμα στην κοινωνία, επανερχόμενο από το πρωτοφανές αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του 20,5%, γεγονός που αποδίδεται στην προηγούμενη συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών του CDU της Μέρκελ. Κεντρώες και αριστερές φωνές, όπως σημειώνει, θα πρέπει να συνυπάρξουν στο κόμμα, την ώρα που αυτό θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, στην τέταρτη θητεία της Αγκέλα Μέρκελ.
 
Σημειώνεται πως παρά τις αντιδράσεις της νεολαίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Αντρέα Νάλες είδε τον πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κουνέτ να βρίσκεται στο πλευρό της.
 
Η Αντρέα Νάλες συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και έχει περάσει από κορυφαία αξιώματα του κόμματος και της κυβέρνησης, σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή της. Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει υπάρξει πρόεδρος στην οργάνωση νεολαίας, γενική γραμματέας, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, υπουργός. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται, κάποιοι λένε ότι «κανείς δεν είναι τόσο καλά δικτυωμένος στο SPD».
 
«Η αλληλεγγύη είναι αυτό που λείπει περισσότερο από έναν παγκοσμιοποιημένο, νεοφιλελεύθερο, στροβιλισμένο από την ψηφιακή εποχή-κόσμο» υπογράμμισε η Νάλες, ενώ δεσμεύτηκε να αντιταθεί στον δεξιό λαϊκισμό, τονίζοντας πως διακυβεύεται η «διαφύλαξη της δημοκρατίας μας».
 
Το «παρών» στο Βίσμπαντεν έδωσαν και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτς. Την εναρκτήρια ομιλία εκφώνησε ο μέχρι σήμερα υπηρεσιακός πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών πλέον, Όλαφ Σολτς. «Στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι πρώτο κόμμα» δήλωσε ο Σολτς, σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει τους συνέδρους.
 
Πάντως η εικόνα παραμένει απογοητευτική για τους σοσιαλδημοκράτες: σημερινή δημοσκόπηση τους φέρνει για μία ακόμη φορά στο 18%, ενώ ο συνασπισμός των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU) υπό την Άγκελα Μέρκελ προηγείται σταθερά με 33%.