Σημείο–κλειδί είναι ότι δεν αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εφαρμογή του νόμου. Εάν δεν τον έχουν εφαρμόσει πλήρως ώς το τέλος του 2012, δεν θα πάρουν κονδύλια, αναφέρει η «Καθημερινή».

 

Οι βασικές αλλαγές στον νόμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εξής:

– Η θητεία των νυν πρυτάνεων παρατείνεται έως τις 31/12/2012. Βάσει του νόμου οι νυν πρυτάνεις πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8. Ομως, λόγω αντιδράσεων μερίδας πανεπιστημιακών, φοιτητικών παρατάξεων και (υπογείως) πολλών πρυτάνεων, σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έγιναν εκλογές για Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.). Πρόκειται για νέο όργανο, η θεσμοθέτηση του οποίου έχει προκαλέσει και τις εντονότερες αντιδράσεις.

– Τα πρυτανικά συμβούλια αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των εκλογών για Σ.Ι. Τώρα η αρμοδιότητα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή αποτελούμενη από πρώην πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς. Με την αλλαγή οι πρυτάνεις υποχρεούνται –σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος– να διενεργήσουν τις εκλογές, και άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν αναρμοδιότητα για τυχόν ακυβερνησία στο ίδρυμα.

– Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν κανονικά, καθώς η κατάρτιση των προϋπολογισμών τους θα γίνει από τη Σύγκλητο. Αλλαγή απαραίτητη αφού ο νόμος προβλέπει έγκριση του προϋπολογισμού από το Σ.Ι. Ελλείψει, όμως, Σ.Ι., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο.

– Ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

– Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ. Ετσι, υιοθετείται ένα βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών. Ο νόμος ορίζει τη σχολή ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

– Το σύστημα εκλογής των πανεπιστημιακών που θα μετέχουν στο Σ.Ι. παραμένει ως έχει (ταξινομική ψήφος). Ομως, δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε περίπτωση που οι δύο πρώτες απόπειρες διενέργειας εκλογών διακοπούν λόγω αντιδράσεων. Με την αλλαγή προλαμβάνονται οι αντιδράσεις.

– Γίνεται ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Σύγκλητο και Σ.Ι. Ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου, ενώ το Σ.Ι. αποκτά περισσότερο εποπτικό ρόλο.