Παρά το συντονισμό των κινήσεων με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε καθώς έφευγε από την αποθήκη Deir al-Balah, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας οδού.

«Αυτή δεν είναι απλά μια επίθεση κατά της WCK, είναι μια επίθεση κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου. Αυτό είναι ασυγχώρητο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της World Central Kitchen Έριν Γκορ.

Οι επτά νεκροί είναι από την Αυστραλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Παλαιστίνη και ένας διπλός πολίτης των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη που εμείς – η World Central Kitchen και ο κόσμος – χάσαμε όμορφες ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης των IDF. Η αγάπη που είχαν για τη σίτιση των ανθρώπων, η αποφασιστικότητα που ενσάρκωναν για να δείξουν ότι η ανθρωπιά υψώνεται πάνω απ’ όλα και ο αντίκτυπος που είχαν σε αμέτρητες ζωές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη και την εκτίμησή μας», δήλωσε η Έριν.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον, τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται», ενώ «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν.

Οι IDF δηλώνουν ότι «διεξάγουν ενδελεχή εξέταση στα υψηλότερα επίπεδα για να κατανοήσουν τις συνθήκες αυτού του τραγικού περιστατικού».

«Η World Central Kitchen διακόπτει άμεσα τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Σύντομα θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του έργου μας» αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.