Πρόκειται για τις «Λευκές νύχτες» και τα bazaar, μόνο που η τροπολογία δεν περιορίζεται σε αυτές τις δράσεις, καθώς προβλέπει σχεδόν γενικώς ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τις 6 το πρωί της επομένης.

Στην τροπολογία προβλέπεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news247, ότι η ολονύκτια λειτουργία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση δημάρχου και μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων προβλέπεται στη ρύθμιση για την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές προκειμένου, όπως αναφέρεται, να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

Στη ρύθμιση αναφέρεται ακόμα ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τις εξής ημέρες:

-Την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά)

-Την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων (6ηΙανουαρίου),

-Την Καθαρή Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων,

-Την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου)

-Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),

-Την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),

-Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

-Την ημέρα του εορτασμού του Όχι (28ηΟκτωβρίου)

-Την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου) και

-Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.